Nem ámítás!

2023.04.17. 11:30

Mutatjuk, mennyibe kerül a miskolctapolcai mókusos híd újjáépítése

Május végére elkészülhet a Csónakázó-tónál lévő elkorhadt szerkezet helyére tervezett új építmény.

Szaniszló Bálint

Ilyen állapotban van most a miskolctapolcai volt mókusos híd

Fotó: SZB

Mint a Boon.hu több alkalommal beszámolt róla, egy évvel ezelőtt indult el a miskolctapolcai parkok és a Csónakázó-tó környékének rekonstrukciója, amely tartalmazza az Őspark, a Geometrikus park és a hozzájuk kapcsolódó sétányok teljes megújítását. A projekt nagyon fontos része a Csónakázó-tó megújítása is. Körben teljes egészében új járda veszi majd körül a tavat, lesznek korszerű pihenőpontok, amelyek jó kilátást biztosítanak a tóra is.  

Mint portálunk beszámolt róla, előre nem látható nehézségek lassították a munkálatokat, így mintegy 70 napos késésben vannak az építők, de ígéretek szerint május 31-re mindenképpen elkészülnek, és átadhatják a miskolciaknak a megújult Miskolctapolcát.

Olyasmi lesz, mint a másik 

Közben újabb probléma szakadt az építők nyakába. Aki ismeri a területet, tudja, hogy a tó Barlangfürdő felé eső végénél korábban két fából készült híd segítette a közlekedést. Az egyiket a program részeként teljesen elbontották, és egy acél hídra cserélték, amelynek fémszerkezete már készen áll a helyén.   

Ilyesmi lesz az új híd is
Fotós: SZB

A bobpálya mellett van egy másik híd, amelynek két végét faragott mókusok is díszítik. Az eredeti terv szerint a mókusos hídnak csak a járófelületét cserélték volna le. Az építők akkor fagytak le, amikor felszedték a régi burkolatot. Alatta ugyanis teljesen elkorhadt hídelemeket találtak.  

Ez azt jelenti, hogy a használhatatlan hidat is le kell bontani és helyére egy a másikhoz hasonló szerkezetet behelyezni.

Várhatóan 42 millió forint a híd pótlása 

Miklós Viktortól, a miskolci polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a híd pótlása várhatóan 42 millió forintba kerül, de - mivel előre nem látható problémáról van szó - a projekt keretében lehet finanszírozni az új híd megépítését. Ha ez nem így történne, akkor súlyos anyagi teher lenne az önkormányzat számára.  

Az új híd a közelben lévő, már elhelyezett hídhoz hasonló acélszerkezet lesz, amelyet fával borítanak be. Javában folyamatban van a szükséges engedélyek beszerzése, és egyértelműen az a terv, hogy a teljes projekt május 31-re tervezett átadási határidejére a híd problémája is megoldódjon. Fontos ugyanis, hogy a felüdülni vágyók akadálytalanul körbejárhassák a Csónakázó-tavat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában