Anomáliák

2023.04.28. 17:30

Átok vagy inkább ajándék az ingyen áram a villanyautósoknak?

A problémát tetézi, az ingyen áram miatt a taxitársaságok és autómegosztó cégek is a nyilvános töltőket foglalják.

UA

Fotó: Czinege Melinda

A vármegye székhelyen is trendi lett az ingyenes töltőállomáson való „tankolás” egyes futárcégeknek. Ameddig a fővárosban az a trend, hogy a jellemzően a taxisok foglalják az ingyenes töltőpontokat, addig Miskolcon már a fuvarozó cégek furgonjai töltik ingyenesen a gépjárműveiket, kiszorítva ezzel a többi elektromos autóst.

Szeretik az ingyen áramot

Mindenki szeret ingyen tölteni, így akkor is használja az ingyentöltőt, amikor nem lenne rá szüksége. Ezért a töltők szinte mindig foglaltak, így akinek meg szüksége lenne a töltésre (mert hosszú úton van, és a hazajutáshoz tényleg töltenie kellene), annak sorban kell állnia, kiszámíthatatlanul megnő a menetideje, hosszabb útra inkább nem villanyautóval megy. A másik probléma, hogy amíg nem lehet üzleti alapon üzemeltetni a töltőket, addig a profitorientált cégek érthető módon nem kezdenek komoly telepítésbe.

Megéri nekik

Az energiacégek, a benzinkutak lehet, hogy már rég kiépítették volna a hálózatot, ha kérhetnének pénzt legalább az áramért. A problémát tetézi, az ingyen áram miatt a taxitársaságok és autómegosztó cégek is a nyilvános töltőket foglalják. Ingyenesen elérhető töltők mellett nem éri meg nekik saját töltőhálózatot kiépíteni. Annyi nyilvános töltőt azonban képtelenség telepíteni, amennyit ne lehetne egy-egy flottával túlhasználni. Ha a nyilvános töltők használatáért fizetni kellene, akkor ezeknek a társaságoknak valószínűleg megérné inkább privát töltőket telepíteni, a nyilvános töltők pedig elérhetők lennének a többi autós számára.

Minimális a visszaélés

Az egyik nagyobb kereskedelmi lánc Miskolcon is biztosít ingyenes töltési lehetőséget a vásárlóinak, azonban egyre többen veszik igénybe csak az ingyenes töltést az áruházlánc parkolójában. Ezzel kapcsolatban megkerestük a LIDL kommunikációs osztályát, azzal kapcsolatban, hogyan szűrik ki az autósokat; ki az, aki tényleges vásárló és ki az, aki csak tölteni jár hozzájuk. A válaszukban azt írták a boon.hu-nak: Az áruházaknál kihelyezett elektromos töltőállomások az általános szerződési feltételek szerint a regisztráltak számára az áruházak nyitvatartási idejében vehetők igénybe. Rámutatnak: Az elektromos töltők kizárólag az áruház egyik mobiltelefonos applikációjával működnek és jelenleg ingyenes 30 perces töltést biztosítanak a felhasználónak. A töltés a fél órás időtartam leteltét követően automatikusan leáll. A felhasználó a töltés befejezését követően, de legfeljebb 10 percen belül köteles elhagyni az e-töltők igénybevételéhez kijelölt, felfestett parkolóhelyet, továbbá köteles minden esetben tartózkodni attól, hogy a töltéshez szükséges időtartamon túl, vagy attól függetlenül foglalja az E-töltők parkolóhelyét – húzták alá.

Hozzátették: Az áruházlánc ügyfélszolgálatára az elmúlt két hónap során minimális bejelentés érkezett. Mindazonáltal, ha a felhasználó a fenti kötelezettségét megszegi, úgy a vállalat a türelmi idő leteltét követő 10 perc elteltével jogosult értesíteni az illetékes Közterület Felügyeletet a szabálytalan parkoló használattal kapcsolatos intézkedések megtétele érdekében. A szabálytalan parkoló használattal összefüggésben kiszabott bírság vagy egyéb költség megfizetésének kötelezettsége a felhasználót terhelik – mutattak rá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában