Zöld város?

2023.03.20. 07:00

Miskolc: Az is baj, ha sok az elektromos autó

Valamennyi zöld rendszámos autó ingyenes parkolását meg akarta szüntetni a városvezetés.

Szaniszló Bálint

Hiába a környezetvédő technológia

Mint a boon.hu megírta, a március 2-ai miskolci városi közgyűlésre eredetileg sürgősséggel terjesztették elő a Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására nevet viselő napirendi pontot.

Drágításra tettek javaslatot 

A rendeletmódosítás révén emelni akarták a miskolci fizető parkolóhelyek tarifáit. Úgy volt, hogy április 3-ától a zöld zónás várakozóhelyeken a jelenlegi 440 forint helyett 520 forintot kell fizetni óránként a parkolásért. A mélygarázsok óradíja 340 forintról 400 forintra emelkedett volna. A kedvezményes lakosság bérlet (ezt saját lakóhelyén, saját gépkocsijára válthatja meg a miskolci lakos) 2950 forintról 6500 forintra emelkedett volna. Magánszemélyek éves kombinált parkolóbérlete a jelenlegi 100 ezerről 130 ezer forintra drágult volna a tervezet szerint.  

Az előterjesztés végülis nem került a képviselők asztalára, mert a közgyűlési ülést megelőző napon, március 1-én délután a javaslatot az előterjesztő Badány Lajos alpolgármester indoklás nélkül visszavonta. Az önkormányzat sajtó osztálya érdeklődésünkre azt mondta az okokról, hogy további egyeztetések szükségesek a javaslattal kapcsolatban.

Zöld rendszámosok tiltólistán?  

A sebtében visszavont parkolási díjemelésről szóló tervezet része volt az a javaslat, hogy szűnjön meg a kizárólag elektromos járművek számára (is) a díjmentes parkolás Miskolc valamennyi fizető parkolóhelyén. Az indoklás az volt, hogy túl sok a teljes egészében elektromos meghajtású jármű a városban. A díjmentes parkoláshoz regisztrálni kell az autótulajdonosnak elektromos járművét és ez alapján válik jogosulttá az ingyenes parkolásra. Mint megtudtuk, ezernél többen éltek a lehetőséggel és az városvezetés meglátása szerint ez túl nagy szám, ekkora parkolási bevételről nem mondhat le a város még a környezetkímélő járművek javára sem.

A hibridek már tavaly megkapták a magukét 

A dolog előzménye az, hogy az említett parkolási rendelet tavaly nyári módosítása nyomán 2022. augusztusától már szigorítottak az ingyenes parkolás lehetőségein. Tudni illik addig valamennyi zöld rendszámos jármű számára fennállt Miskolcon - csakúgy, mint több más magyarországi városban - ez a lehetőség. A szigorítás lényege az volt, hogy a zöld rendszámosok közül csak azok parkolhattak ingyen tavaly augusztust követően, amelyek teljesen elektromosak, tehát a hibrid autók számára ez a lehetőség megszűnt.  

A témáról tárgyaló közgyűlési ülésen a képviselők értetlenségüknek adtak hangot, mondván, a hibrid autók többsége is olyan, hogy több tíz kilométert képes elektromos hajtással megtenni, azaz nem szennyezik a város levegőjét.  

Ilyen előzmények után került bele a március 2-án végülis nem tárgyalt rendeletmódosításba az, hogy immár valamennyi zöld rendszámú autó számára megszűnne az ingyenesség.  

Sokan ismét csak értetlenségüknek adtak hangot, hogy így miként érvényesülnek a zöld város ismérvei Miskolcon, ha környezetbarát járművel járókat sújtják intézkedésekkel. Érdeklődéssel várjuk, hogy mikor tárgyal a tervezett parkolási változtatásokról a miskolci közgyűlés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában