Köszönet

2023.02.23. 15:30

Szerencsen megbecsülik az ápolókat

A polgármesteri köszöntőben elhangzott: előbb vagy utóbb, de mindenki ápolt lesz, ezért rendkívül fontos megbecsülni és elismerni a munkájukat.

SFL

Polgármesteri köszöntő az ápolóknak

Fotó: Nagy István

A Szerencsen dolgozó ápolók méltó örökösei Kossuth Zsuzsanna szellemiségének, szakmaszeretetük, hivatástudatuk, példamutatásuk kiemelkedő és követendő. Az orvosoknak magas szintű tudásukat nyújtják, a betegeknek a gondoskodást, a gyógyulás reményét jelentik. A város rendelőintézetében megtartott ápolók köszöntésén Szerencs önkormányzata, illetve a településen élők nevében köszöntötte Nyiri Tibor polgármester az ünnepelteket. Megjegyezte: előbb vagy utóbb, de mindenki ápolt lesz, ezért rendkívül fontos megbecsülni és elismerni a munkájukat. 

- Szerencsen is emelkedik az átlagéletkor, ami annak is köszönhető, hogy városunkban magas szintű az egészségügyi ellátás. Ápolónak lenni nem csupán foglalkozás, hanem nehéz, de ugyanakkor szép hivatás. Aki saját elhatározásából dönt úgy, hogy erre teszi fel az életét, az tiszteletet érdemel! Biztos vagyok abban, hogy a társadalom kimagaslóan magas erkölcsi elismerése mellett az anyagi megbecsülésük sem maradhat el - hangsúlyozta a polgármester, majd gratulált a kitüntetésben részesített dolgozóknak: Kiss Ferencné Szilviának és Trembeczky Henriettnek a Kossuth Zsuzsanna Ezüst Emlékéremhez, Gergely Lászlóné Ilonának, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezete által adományozott kitüntetéséhez, amit magas szintű szakmai munkájáért kapott. Elismerését fejezte ki az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet csapatának - Bányai Zsuzsanna, Bűdiné Alföldi Laura, dr. Sipos Attiláné és Gálné Czagány Magdolna -, akik a MESZK által február 17-én tartott területi szakmai vetélkedőn az előkelő harmadik helyezést szerezték meg.

Tisztelet Kossuth Zsuzsannának

Az államférfi Kossuth Lajos legfiatalabb hugát, Kossuth Zsuzsannát - aki 1817. február 19-én született - a magyar ápolás megteremtőjeként emlegetjük. Az 1848-as forradalom sebesültjeinek az ellátása a korszak igazi kihívásai, szinte a megoldhatatlan feladatok közé tartozott. Ekkor nevezték ki Kossuth Zsuzsannát a tábori kórházak főápolónőjévé, aki már korábban sógornőjével együtt egyesületet alapított Debrecenben, hogy sebkötöző pólyát, ruhát gyűjtsön a sérültek ellátására. Egészségszervező tevékenysége példát mutatott, felelősségteljes munkájával az országban kiemelkedő elismerést szerzett. Az országgyűlés 2014. évi határozatával nyilvánította hivatalosan február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában