Évforduló

2023.02.15. 17:00

Az Ápolók Napját ünneplik Miskolcon, a megyei kórházban

A Magyar Országgyűlés 2014-es határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.

Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, amely négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte húgát, Zsuzsannát, vegye át a tábori kórházak ápolás felügyeletét. Kossuth Zsuzsanna rövid idő alatt több mint 172 tábori kórházat állított fel. Korát megelőzve megszervezte a sebesültek szakszerű ápolását, és általános érvényű szabályokat fogalmazott meg. Főápolónőként betegápoló egyleteket alakított, elsőként vont be önkénteseket az ellátásba és szervezett keretek közé emelte az ápolást, mint feladatot. A jeles nap tiszteletére ünnepi rendezvényt szervez a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Oktató Kórház, február 17-én, pénteken 13 órától az ONKO-Sebészeti tömb földszintjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában