Gyűjtés

2022.07.22. 11:57

Göncön gyűjtötték a búzát a Magyarok Kenyeréhez

Az aszály miatt ínséges idők járnak az agrárium szereplőire, Taskó József, az agrárkamara megyei elnöke szerint a jószívük erősebb lesz kétségeiknél, és idén is összegyűlik a Magyarok Kenyerére való. A Búzagyűjtő Napot Göncön ünnepelték a karitatív program szervezői.

PGY

Fotó: Ádám János

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a kárpát-medencei magyar gazdák karitatív programját, a Magyarok Kenyerét, amelynek szervezésébe 2013-ban csatlakozott be a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), így annak Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete is.   

Több mint élelem

A Búzagyűjtő napon a Magyarok Kenyere idei megyei házigazdájának Göncnek polgármestere, Vinter István köszöntötte a közönséget, amelynek soraiban számos adományozó is részt vett. Majd Taskó József, a NAK megyei elnöke kiemelte, a gazdák ezzel a tettünkkel többet is adnak a gyermekeknek, mint csupán élelmet: az összefogás erejére példát, illetve a világ és az emberek jóságába vetett hitet. Azt, hogy a magyar nemzethez tartozni jó, és erre bizonyíték, hogy a gazdák által összeadott „15 millió búzaszem” szimbolikusan a 15 milliós magyar nemzetet egyesíti.  

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy a búzaszemekben a dolgozó ember tartása és hite is benne van. A kezdeményezés kapcsán pedig az összefogást is kifejezik, amely nemzetünk erőssége is. A gazdák ezt mutatták meg az összeadott búzával. A program a kenyeret és a gyermekmosolyt szolgálja. Mindkettő olyan jelkép, amely a magyar kormány törekvéseit is jelképezi. Felhatalmazást ad, hogy kiálljunk értékeink mellett. A jótett pedig áldásként az adományozókra is visszaszáll. 

Dr. Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Abaúj a megye szőlőskertje, gyümölcsöskertje, éléskamrája, így jó és méltó házigazdája lesz a programnak idén Gönc. Beszédében elmondta, hogy a 2022-as év számos megpróbáltatást hozott – háborút, aszályt – és ilyenkor felértékelődik a lényeglátás. Mindennapi imádságunk („Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma”) is emlékeztet minket arra, hogy a víz és a kenyér a legfontosabb létünkhöz.  

Búzaszem és jócselekedet

Bánné dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke beszédében elmondta: egytelen búzaszem, egyetlen jócselekedet elég, hogy győzelmet érjünk el, minden győzelem gyökere az összetartás. A magyar gazdatársadalom az önzetlenség, összefogás és megosztás erejéből merítkezve őrzi és tartja életben a magyar örökségeket. Horváth Vivien a Magyarok Kenyere ügyvezetője az ünnepségen hivatalosan is megnyitotta az idei gyűjtést a megyében is. Elmondta: a 15 millió búzaszem a világ magyarságát jelképezi, a kenyér pedig az életet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában