Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma

2022.01.09. 18:30

Sikerrel dolgoznak egymásért és másokért

Nemrégiben töltötte be 25. életévét a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma. Eredményeikről az elnök mesélt.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk

Fotó: Picasa

– A fórum kétéves előkészítő munka után 1996. december 18-án alakult meg 18 szervezet összefogásával – tudtuk meg Dienes Máriától, a fórum elnökétől, Bessenyei György-díjas népművelőtől.

 

A megalakulással a tagszervezetek célja a Kazincbarcikán és környékén működő civil szervezetek összefogása, érdekképviselete volt, amit szolgáltatásaikkal a mai napig elősegítenek. Támogatják a velük való közös munkát, és közreműködnek a szektorok közötti együttműködés fejlesztésében. Kapcsolatot építenek és tartanak fenn a regionális, országos és nemzetközi szintű civil szervezetekkel. Jelenleg 26 tagszervezettel büszkélkedhet a fórum.

 

Számos feladat

 

– Állandó szolgáltatásaink közé tartozik az információszolgáltatás, szaktanácsadás, tréningek, fórumok szervezése, civil szervezetek programjainak támogatása. 2000- től működik a Civil Klubunk, ahol havonta 1 alkalommal találkozunk. A klub a 22 éves működése alatt egyre fontosabb szerepet tölt be a város közéletében és a civil szektor életében. Fokozatosan megvalósul a szellemi műhely funkció is, amihez hozzátartozik a programok egyeztetése, problémafelvetés, megoldások keresése, szektoron belüli és szektorok közötti kooperáció, a közösségek fejlesztése. Főbb programjaink közé sorolhatjuk a Lakossági Fórum sorozatokat, amelyek fogyasztóvédelmi, várospolitikai és az európai uniós csatlakozással kapcsolatos témájúak. Évek óta visszatérő a karácsonyi városszépítő versenyünk, valamint az Egressy Béni nemzetközi vers-, prózamondó és versíró verseny, amit a 7–18 éves korosztály részére, 10 kategóriában szervezünk. Utóbbit korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba a kulturális örökség szakterületi kategóriába is felvették. Nagyon örültünk neki – mondta az elnök.

 

– 2014-ben rendeztük meg a Kárpát-medencei Civil Szervezetek Találkozóját egy pályázat elnyerésének segítségével, ahová Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból is érkeztek a résztvevők a kazincbarcikai civil szervezetek vezetőin kívül. Ehhez kapcsolódik a Civil Szervezetek Szakmai Fóruma a nemzetközi kapcsolatépítés jegyében. Egyesületünk működésében fontosnak tartjuk a szervezetek közötti regionális együttműködés kialakítását és a tapasztalatok megvitatását. A szakmai fórumsorozat keretében a Rozsnyó, Szepsi, Nagykapos és Kassa térségében működő szervezetek munkájával ismerkedtünk meg. 2001-ben csatlakoztunk az Önkéntesek Éve nemzetközi programhoz, azóta minden évben megrendezzük az Önkéntesek Hete programsorozatot – tette hozzá.

 

– A hét programját igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minél jobban ráirányítsa az emberek figyelmét az önkéntes munka értékeire. Felhívja a figyelmet az általuk végzett tevékenységek társadalmi jelentőségére, népszerűsítse és növelje annak elismertségét. 2019-ben 20 civil szervezet kapcsolódott be, 15 szervezőként, a többiek aktív résztvevőként. 2020-ban sajnos a járvány miatt nagyon sok rendezvényt nem lehetett megvalósítani, így 2021-ben nagyon gyorsan kellett reagálnunk más programok megvalósításával. Az Önkéntesség Magyarországi Éve zárórendezvényén, Debrecenben kiemelték és oklevél átadásával ismerték el a 20 éve folytatott munkánkat – folytatta.

 

– A fórum 15. évfordulója alkalmából javaslatomra az elnökség létrehozta a Civil kitüntetést. A díjat a civil szervezeti vezetők, tagok kapják. Akik Kazincbarcikán hosszú időn keresztül magas színvonalon tevékenykedtek, tevékenységükkel országos, nemzetközi elismerést érdemeltek ki, önkéntes munkájuk hozzájárult a civil szervezetek hatékony működéséhez, a közösséget a jó célok érdekében mozgósítják. Időt, energiát, fáradságot nem sajnálva. 2021-ben Kardos Mihály, a Kazincbarcikai Hadigondozottak Egyesületének az elnöke érdemelte ki ezt a kitüntetést. Összefoglalva a 25 éves működés során hosszú utat tettünk meg a civil szervezetek ismertté tételében, kapcsolatrendszerek kiépítésében, az alapvető működési feltételek biztosításában, a képzési programok szervezésében. Van egy aktív, lelkes csapatunk, és jól tudunk együtt, egymásért és másokért dolgozni – emelte ki végül Dienes Mária.

 

(A borítóképen: Kihelyezett Civil Klub-ülés Bánhorvátiban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában