beruházás

2021.11.13. 17:30

Teljesen új vízhálózatot kap Szikszó

Teljesen új vízhálózatot kap a város, de új szenny­víztisztító is épül hamarosan.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Hatalmas beruházás indult el a napokban Szikszó városában, amely során a következő két évben teljesen kicserélik az ivóvízhálózat korábbi csöveit, így egy olyan ivóvízhálózat jön létre, amely évtizedekig biztosítja majd a járásszékhely biztonságos vízellátását. A kormányzati támogatásból készülő beruházásnak azonban ez csupán az egyik része, egy ipari és egy lakossági szennyvíztisztító is épül, illetve az ipari park új, nagyfeszültségű villamos ellátást is kap. A teljes projekt összköltsége meghaladja a húszmilliárd forintot.

Új gerincvezeték

Éppen egy éve jelent meg az a kormányhatározat, amely zöld utat adott a fejlesztésnek, és hozzárendelte a megfelelő támogatást is. Az eltelt egy évben megtörtént a tervezés, a kivitelező kiválasztása és elkezdődött egy új főnyomócső kiépítése. Ezzel már találkozhattak a közlekedők a 3-as számú főút mentén, hiszen egy ideje már fektetik a csöveket, illetve egy létesítmény is épül a Turul-szoborral szemben az emelkedőn. Mint Sváb Antaltól, Szikszó polgármesterétől megtudtuk, az új gerincvezetéket a régi mellé fektetik, és a kettő párhuzamosan fog működni, így ha az egyik meghibásodik, akkor a másikat azonnal „munkára tudják fogni”, így biztosítva a város vízellátását. A Turullal szemben két, egyenként 250 köbméteres tartály épül, amelyek a régi víztornyok, glóbuszok mintájára a víznyomást hivatottak biztosítani a vezetékben.

A napokban elindult a konkrét munka a városon belül több utcában is az úgynevezett provizor, vagyis ideiglenes, átmeneti csövek bekötésével. A kivitelezést ugyanis a városi törzshálózaton úgy fogják elvégezni, hogy közben a lakásokban biztosítják a vízellátást. Ehhez épülnek most a felszín fölötti, műanyag ideiglenes bekötések, ha pedig egy utcában, városészben túl vannak a vezetékcseréken, akkor ezeket az ideiglenes bekötéseket lebontják, és telepítik majd a következő utcában. Télen, ha az időjárás már nem teszi lehetővé a munkát leállnak majd, de azonnal újrakezdik tavasszal, amint az időjárás ismét megfelelő lesz a földmunkákhoz.

– Több évtizedes azbesztcsövek vannak a legtöbb helyen a föld alatt a városban, ezek sajnos az utóbbi években már gyakran tönkrementek, és okoztak meghibásodást. Ezeket cserélik most új, műanyag csövekre a kivitelezők. Ahol csak mód van rá, ott az úgynevezett roppantásos módszert alkalmazzák majd, amelynek során az új csövet beletolják a régibe, így nem lesz rá szükség, hogy mindenhol végig fel kelljen bontani a csövek fölött a talajt, útestet. Ez gyorsíthatja és egyszerűsíti is a kivitelezést – mondta lapunknak Sváb Antal.

Folyamatos tájékoztatás

A beruházás így sem lesz egyszerű, hiszen mindenképpen jár felbontásokkal, a téli időszakban sárral, nyáron porral a következő szűk két évben, ezeket a kellemetlenségeket azonban valószínűleg sok más város is szívesen vállalná, ha teljesen új vízvezeték-hálózathoz juthatna a végén. Az önkormányzat igyekszik folyamatosan tájékoztatni a lakosságot az éppen aktuális munkákról, és amennyire lehet, minimalizálni a vele járó kellemetlenségeket.

A városi törzshálózat és a hozzá kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések és egyéb kiegészítő elemek rekonstrukciós fejlesztése közel ötmilliárd forintba kerül majd.

A beruházás emellett két szennyvízelemet is tartalmaz, az egyik az ipari szennyvíztisztító, amely az iparterület igényeit elégíti ki, azon belül a Hell cégkomplexumát is. Míg a másik a kommunális, vagyis a lakossági szennyvíztisztító, ami dupla kapacitást jelent majd a jelenlegihez képest.

Több lakost is kiszolgál majd

– A jelenlegi városi szennyvíztisztító kilencven százalék környéki, feletti kapacitással működött már, így nagy segítséget jelent majd az új, amelynek köszönhetően így a lakosságszám növekedése mellett is biztonsággal tudjuk a jövőben a szennyvíztisztítást végezni. Azt gondolom, hogy mind az ivóvíz, mind a szennyvíz és a villamoshálózat-fejlesztés befektetés a jövőbe, amelynek köszönhetően Szikszó jobban tud bővülni, fejlődni és nagy biztonsággal biztosítani az alapszolgáltatásokat – mondta a polgármester.

Az elektromos hálózat fejlesztése kimondottan az ipari területhez kapcsolódik, hogy ne legyen korlátja a cégek betelepülésének, hiszen az új technológiák nagyobb energiaigénnyel rendelkeznek. A nagyfeszültségű hálózatot oszlopokkal együtt Miskolc közeléből építik majd ki.

(A borítóképen: Készülnek az ideiglenes bekötések a városban, amelyekkel a vízellátást biztosítják a csőcserék alatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában