Autóvezetés

2021.09.12. 18:30

Alaposabban vizsgálnák, mit tud az idősebb sofőr

Az egészségügyi állapot ellenőrzése nem elég, a képességek felmérésében látják a megoldást.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Az idősek által okozott közúti balesetek miatt vitatéma, hogy jó-e, ha a koros sofőrök részt vehetnek a forgalomban. Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola vezetője úgy látja, az idősebb gépjárművezetők alkalmasságát érintő kérdések hosszú ideje válaszra várnak.

– A volán mögött ülő idősebb sofőrök olykor évtizedekkel ezelőtt szereztek jogosítványt. Legtöbbjük rutinból vezet. Az idő előrehaladtával természetes folyamat az érzékszervek romlása, tompulása. Egészségügyi problémák, betegségek nehezítik az emberek életét. Ezért lenne fontos, hogy a vezetési engedélyhez szükséges ismétlődő orvosi alkalmassági vizsgálatok során az azt végző szakember valós képet kapjon az érintett állapotáról, és ennek megfelelően állítsa ki az alkalmassági véleményt. Ha szükséges, további vizsgálatok eredménye alapján adja meg vagy vétózza a vezetői engedély meghosszabbítását. Mivel egy adott korban mindenki más és más kondícióban van, így nem lehet azt mondani, hogy egy bizonyos kor felett egyáltalán ne legyen engedélyezett a vezetés – foglalta össze Tóth Tibor.

– Balesetek alkalmával a leggyakoribb hibák jól tapasztalhatóan abból adódnak, hogy a csökkenő reakcióidő miatt az idősebbek lassabban manővereznek, vagy az új közlekedési szabályok és jelzések ismeretének hiányából adódóan veszélyhelyzetet teremtenek. Rossz időjárási, látási és útviszonyok mellett nem mérik fel kellőképpen saját képességeiknek megfelelően a biztonságos vezetés feltételeit – tette hozzá.

Intő példák

– A háziorvosoknak csak a kizáró betegségeket kell megállapítani, például egy agyvérzést, egy súlyos epilepsziát, cukorbetegséget. Ha ilyen nem áll fenn, és akár szemüveggel jól lát az idősebb vezető, a háziorvos nyugodtan megadhatja az engedélyt a jogosítványhoz, a további autóvezetéshez – hívta fel a figyelmet Breitenbach Géza háziorvos, a Miskolci Háziorvosok Szövetségének elnöke. – Ezzel nem értek egyet, hiszen az egy dolog, hogy egészségügyileg alkalmas valaki, viszont a képességeit egyáltalán nem mérjük fel. Fontos lenne, különösen időskorban olyan képességfelmérés, mint a pályaalkalmassági vizsgálatok, amiket a mentőautó-vezetőknek vagy a tűzoltóknak, rendőröknek kell teljesíteni. Azok elvégzésével el lehet dönteni, hogy az érintett reflexei, a képességei megfelelőek-e ahhoz, hogy gépkocsit vezessen – folytatta.

– Szomorúan látom, amikor megadják az engedélyt egy idős embernek kizáró ok híján, és ő balesetet okoz, mert a reflexei, az ítélőképessége már nem olyan, mint fiatal korában. Két dolgot lenne nagyon fontos szétválasztani: a képességek vizsgálatát – ami jelenleg nem kötelező, csak néhány foglalkozáskörben –, illetve az egészségügyi állapotot. Most már olyan sok az intő példa, hogy ideje lenne elgondolkodniuk a változtatáson az ebben döntést hozóknak – emelte ki.

(A borítóképen: Nem a kort, hanem a vezetésre való képességet vizsgáltatnák a biztonságos közlekedés érdekében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában