gyógyszerész hiány

2021.08.09. 14:00

Fiókpatikák sorsa vár megoldásra

A gyógyszerészek szívesebben mennek a fővárosba és nagyobb városokba. Vidéken hiány van belőlük.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Szentistváni patikájába gyógyszerész kollégát keres. Igény esetén szolgálati lakást is biztosítana. A szakma szeretetét megtanítaná leendő munkatársának – olvasható Pesti Ferenc gyógyszerész Facebook-bejegyzésében.

Jelenleg egyedül van a gyógyszertárban, csak szakasszisztensei vannak. A korábbi gyógyszerésze Egerben vállalt munkát. Három fiókgyógyszertára van a környező településeken – mondta a szakember. Ezek heti kétszer két órát tartanak nyitva. Mivel már 78 éves, ezért szeretne lehetőleg csak 6 órát dolgozni, de jelenleg 12 órát dolgozik mindennap – hangsúlyozta a gyógyszerész. Korábban szakmai fórumokon hirdette az állást, de nem akadt jelentkező, most, hogy kikerült a közösségi oldalára a felhívás, jelentkeztek többen is.

Nem hagyja cserben őket

A gyógyszerészhiány és a gazdaságtalan működés miatt jellemzően inkább a kis fiókpatikák zárnak be, ez azonban az ott élőknek nagy probléma. A polgármesterek mindent megpróbálnak, amit tudnak, hogy fennmaradjanak a fiókgyógyszertárak. Valahol például nem kérnek bérleti díjat, és a rezsit is átvállalják, csak működjön a szolgáltatás, de sokszor ez is kevés – tette hozzá Pesti Ferenc. Az ő esetében is befolyásoló tényező abban, hogy ne zárja be fiókgyógyszertárait: nem szeretné ellátás nélkül hagyni a pácienseit, akik rendszeresen kikérik szakmai tanácsait is.

Megyénk is érintett

A jövőben feltehetően még több gyógyszertár lesz érintett, és egyre nehezebb lesz megoldani vidéken a gyógyszerellátást, ha a helyzet nem változik gyökeresen. Változtatásra már most lennének javaslatok – olvasható a pénzcentrum témával foglalkozó összeállításában. A dolgozók száma, akár a gyógyszerészeket, akár a gyógyszertári asszisztenseket nézzük, egyre nő, még ha lassú ütemben is.

Az egy főre jutó gyógyszerészek számában bár nem vagyunk az élbolyban, de Európán belül sem vagyunk nagy hátrányban.

Az viszont már korántsem mindegy, hogy hol dolgoznak ezek a gyógyszerészek: amíg Budapest belvárosában minden sarkon van egy patika, vidéken egyre nehezebb megoldani a gyógyszerellátást. Látható, hogy a legtöbb helyen stagnált a patikák száma az elmúlt egy évben, viszont amíg Pest megyében és Budapesten 5-tel nőtt a közforgalmú gyógyszertárak száma, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és más megyékben egy-egy patika szűnt meg.

Javaslatokat tettek

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) azt közölte: a kistelepülések gyógyszerellátása egyre nehezebb helyzetben van.

A hazai települések felén nem érthető el közvetlen lakossági gyógyszerellátás, ami több mint 650 ezer embert, többségében időseket érint.

A helyzet egyre rosszabb a megszűnő fiókgyógyszertárak miatt, újabb települések maradnak gyógyszerellátás nélkül. A Magyar Falu Program keretein belül indított kis üzleteket támogató program sem oldja meg érdemben a kistelepülések gyógyszerellátásának problémáját – vélekedett a HGYSZ. Ezt a fiókgyógyszertári rendszerre kellene alapozni, mivel azok fenntartása lényegesen könnyebb, mint a közforgalmú gyógyszertáraké, ugyanakkor ezekben a vényköteles készítményekhez is hozzájuthatnak a betegek.

A jelenleg is működő fiókgyógyszertárak megtartása és újak létesítése azonban hosszú távon csak úgy képzelhető el, ha azok rentábilisan fenntarthatóak az azokat működtető közforgalmú gyógyszertárak számára. Az úgynevezett gyógyszer-gazdaságossági törvény alapján egy adott közforgalmú gyógyszertár legfeljebb három fiókgyógyszertárat láthat el. A szövetség azt javasolja, a törvény módosításával legyen lehetőség arra, hogy egy közforgalmú gyógyszertár egyszerre öt vagy akár annál több fiókpatikát is elláthasson.

A fiókgyógyszertárakban gyógyszerészi jelenlét szükséges. Megoldás lehetne, ha ez nem lenne kötelező. A szakmai indoklás szerint: a gyógyszertári szakasszisztensek többéves képzésben vesznek részt, az elméleti és gyakorlati tudásuk megfelelő arra, hogy vényköteles és vény nélküli gyógyszereket, valamint egyéb termékeket adjanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában