15 millió búzaszem program

2021.07.27. 13:00

Putnokon gyűjtötték a búzát az idei Magyarok Kenyeréhez

A célok megvalósítására Kiss József helyi vállalkozó öt tonna malmi minőségű búzát ajánlott fel.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program keretében tartottak megyei búzagyűjtő napot Putnokon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből meghívott gazdák és az érdeklődők a Tompa Mihály Közösségi Házban gyűltek össze. Az eseményen jelen volt Jakab István, az Ország­gyűlés alelnöke, a Magyarok Kenyere Alapítvány elnöke is.

Igazi összefogás

– Tizenegy esztendővel ezelőtt egy csodálatos gondolat, egy igazi nemzeti érzésből fakadó ötlet volt, hogy az összeadott gabonából készítsük el a magyarok kenyerét – tekintett vissza a kezdetekre Jakab István. – Ekkor tíz tonna gyűlt össze, a fölösleget pedig lisztként őrölve a rászorulóknak adtuk oda. Ez abban az időszakban volt, amikor elkezdődött a nemzet újjáéledése. Emlékezhetünk, hogy akkoriban szinte csődközelben volt Magyarország, mégis volt hitünk, erőnk ahhoz, hogy higgyünk magunkban. Szerencsére sikerült eljutnunk oda, ahol most vagyunk. Ez egy hosszú folyamat volt, a nemzet, az országgyűlés, a kormány és a hazafiak életében is. Ennek egy kicsi, de a szívünkhöz közel álló része a Magyarok Kenyere program. Mégpedig azért, mert évről évre gyarapodtunk, a felajánlásokkal egyre többen csatlakoztak hozzánk, ami megerősítette az elképzeléseinket – tette hozzá.

Célba jutott

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a pandémia közepette, amikor a mozgás is nehezebb volt, 1100 tonna adomány gyűlt össze, ami fantasztikus összefogásként jöhetett csak létre. Együttműködve a karitatív szervezetekkel, minden egyes szem gabona célba jutott. Amikor nem lehetett ünnepséget szervezni, akkor is elvitték az adományt, így minden kiló liszt célba ért, megfelelő helyre került. Természetesen idén is ezzel a szándékkal indult el a gyűjtés.

A megyei búzagyűjtő napon Riz Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője kiemelte: a kormány azt tűzte ki célul, hogy a magyar gazdának ott s oly módon van helye, ahogy ezt az ország megköveteli. Tiszteletet parancsoló módon, kenyeret teremtve.

Gazdák mellett a kormány

– Magyarország kormánya ezt a kérdést is kellő komolysággal és odafigyeléssel kezeli – folytatta Riz Gábor. – Minden lehetőséget megad ahhoz, hogy az Európai Unión vagy éppen az ország határain belül a magyar gazdák hasonló eséllyel végezhessék a munkájukat, mint a kontinens más részén élő társaik. Gondolok itt a technológiai fejlesztésekre vagy egyéb más beszerzésekre, amik a mindennapi munkájuk során szükségszerűek. A magyar gazda mindig kiválóan tudott teljesíteni, és egyenes derékkal járt a saját földjén. Azt kívánom, hogy ez minél tovább így maradjon, közben pedig a gyermekeiknek, unokáiknak adják át azt a tudást, amivel rendelkeznek – mondta a képviselő.

A program során az is kiderült, hogy Kiss László helyi vállalkozó öt tonna malmi minőségű búzát ajánlott fel a célok megvalósítása érdekében.

(A borítóképen: Évről évre gyarapodnak a felajánlások, mondta Jakab István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában