adóbevallás 2021

2021.05.19. 11:30

Csütörtökig még módosítható az adóbevallásunk

Az adózóknak május huszadikáig kell benyújtaniuk az adóbevallásukat, amit megtehetnek elektronikusan és papíralapon is, vagy rábízhatják egyszerűen a NAV-ra.

Bacsó István

20210518 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Adóbevallás beadás határidő illusztráció.

Fotó: Kozma István

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 5,4 millió adózónak készítette el idén az szja-bevallási tervezetét, amely elérhető és jóváhagyható elektronikusan, sőt, arra is van mód, hogy csak passzívan tudomásul vesszük és hagyjuk, hogy a hivatal által készített bevallásunk kerüljön automatikusan benyújtásra. Ez esetben nem kell tennünk semmit. (Azonban illik a kétszer egy százalékról rendelkezni, amely a civilszervezeteknek és egyházaknak fontos támogatás!)

Akinek nem volt módja az internetes ügyintézésre, és látni akarta a bevallását, az kérhette a hagyományos módon papíron, postán a dokumentumokat. A NAV tájékoztatása szerint május elejéig több mint 400 ezer KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosító) nem rendelkező adózót értesítettek postán a bevallási tervezettel kapcsolatban.

Tanácsos átnézni

Tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható. Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni.

Aki egyetért a NAV által elkészített tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete. Eddig az időpontig lehet a bevallást módosítani, ha az érintett nem fogadja el, vagy más adatokkal is kiegészítené.

Megtudtuk, hogy aki lekési a határidőt, és mégis módosítaná a bevallását, annak a május huszadikán aktiválódott bevallásához önellenőrzést kell benyújtania. Így módosítható az adóbevallás.

Erre az ötéves elévülési időn belül van lehetőség. Arra azonban érdemes figyelni, hogy eközben az adóhatóság is ellenőrizhet, és eltérés esetén büntetést szabhat ki. Tehát érdemes a hiányosságokat időben kijavítani.

Nem jellemző a módosítás

Az általunk megkérdezett magánszemélyek elmondása szerint nem jellemző, hogy módosítanák a NAV által elkészített bevallásukat.

A legtöbben meg sem nézik. Hiszen a hivatal a munkáltatójuk által szolgáltatott adatok alapján dolgozik, így az a valós jövedelmi helyzetüket mutatja. Olyan esetekben fordul elő, hogy megnézik és módosítják a bevallást, ha például év közben lakást adtak ki albérletbe, és bevallanák a pluszjövedelmet, vagy ha adó-visszatérítésre, -jóváírásra jogosultak, és ellen­őrizni szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában