koronavírus

2021.03.14. 08:00

Bezártak a nyilvános szertartások

A legtöbb keresztény felekezet a virtuális térbe helyezte át alkalmait hétfő óta.

Detzky Anna

A Christian girl is sitting and praying with humble heart in the church.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány nincs tekintettel a hívő emberekre sem, ezért a harmadik hullám erősödésével, a kormányzati intézkedésekkel összhangban a keresztény egyházak is azonnal reagáltak.

Elmaradhat a gyónás

– Bár a templomokat továbbra sem zárják be, mert az imádság fontos helyei, de március 8-ától megszüntettek minden nyilvános szentmisét az Egri Főegyházmegye területén – ismertette Juhász Ferenc atya, a miskolci Mindszenti templom plébánosa.

– A Mindszenti templom szentmiséit a közösségi oldalunkon lehet élőben meghallgatni. A rendkívüli helyzet miatt lehetséges általános feloldozást adni a híveknek gyónás, áldozás nélkül is. A plébániai programok, hitoktatás szintén online folytatódnak. A jelenlegi járványügyi helyzet megtartotta a korábbi szabályokat az esküvőkre és a temetésekre vonatkozóan. A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról pedig később történik intézkedés – folytatta a plébános.

Gyóntatás a szabad ég alatt

A görögkatolikus felekezetnél továbbra is lehetséges személyesen látogatni a szent liturgiákat a higiénés előírások fokozott betartásával, de ezek online is megtekinthetőek. A gyóntatás szabad ég alatt történik, ahol a gyóntató pap számára is kötelező a maszk viselése, akárcsak áldozásnál, ahol külön kanalat kell használni minden embernél. A családlátogatások azonban elmaradnak.

A Deszkatemplomban március 7-én még személyes istentiszteletet tartottak, a végén elhangzottak a következő időszakra vonatkozó szabályok is.

Online istentiszteletek

– A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségi Tanácsának határozata szerint március 8-a és 26-a között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel a járványhelyzet miatt egyházunkban – ismertette Almási Ferenc, a miskolci Deszkatemplom református gyülekezetének lelkipásztora. – A szenior bibliaórák és a gyermek-istentiszteletek elmaradnak a gyülekezetben. A többi korosztályos és tematikus közösségi alkalmunkat pedig online folytatjuk. Az istentiszteleteket a közösségi oldalunkon közvetítjük. Főgondnok úrral abban állapodtunk meg, hogy amikor a zsinati elnökségi tanács engedélyt ad rá, szeretnénk, ha a mi templomunk kinyithatna, mert látjuk a hívek fegyelmezettségét. Ezt fogjuk majd a presbitérium elé terjeszteni.

– Egyházmegyénk püspöki körlevele alapján március 8-tól két hétig semmilyen gyülekezeti alkalom nem valósulhat meg személyes formában – tudatta Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora. – Istentiszteleteink a YouTube-csatornánkon tekinthető meg online. Március 28-án virágvasárnap várható feloldás, de ez még nem biztos. Ettől függetlenül tervezzük a nagyheti alkalmakat a járványügyi helyzet függvényében.

(A borítóképen: Nincsenek gyülekezeti alkalmak a templomokban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában