Fejlesztések

2021.01.22. 11:10

Képviselők az eredményekről és a terveikről

A munkahelyteremtés, az infrastruktúra fejlesztése és a környezetvédelem. Ezek a legfontosabb fejlesztési területek megyénkben.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

Megyénk három országgyűlési képviselője, a Tiszaújváros központú választókörzetben az őszi időközi választáson mandátumot szerző dr. Koncz Zsófia, valamint a Miskolcot és vonzáskörzetét képviselő Csöbör Katalin és Hubay György vendégeskedtek tegnap szerkesztőségünkben. A rögtönzött kerekasztal-beszélgetés témája megyénk elmúlt esztendeje, az emberek életminőségét szolgáló fejlesztések, és – természetesen – szó volt az idei év terveiről is.

Gyorsan és biztonságosabban

Bár csak tavaly ősz óta vagyok a tiszaújvárosi központú választókerület képviselője, mégis hároméves távlatban tudok rátekinteni az elért eredményekre – fogalmazott Koncz Zsófia. – Mintegy fél­ezer projekt valósult meg a hozzám tartozó településeken, ezek fele a Magyar Falu Program keretében. Ez olyan 100 milliárd forintnyi fejlesztést jelent, amely szerintem nagyon szép eredmény. Félszáz óvoda, iskolák, utak, közösségi terek megújítását és építését jelenti többek között mindez. A tavaly őszi kampány során jártam mind a 42 hozzám tartozó kisebb-nagyobb településen. Azt tapasztaltam, hogy három fontos terület, az infrastruktúra fejlesztése, a munkahelyteremtés és a környezetvédelemmel kapcsolatos fejlesztési tervek, projektek érdeklik legjobban az ott élőket.”

„Az idei esztendő eredménye lesz, hogy megkezdődik egy két évtizede várt fontos infrastrukturális fejlesztés a térségben, a 37-es út négysávosítása Gesztelytől egészen Szerencsig” – emelte ki a képviselőnő. A közlekedésbiztonság és a munkahelyre, vagy onnan hazajutás gyorsasága miatt ez rendkívül fontos beruházás a térség számára. A tervek szerint 2023-ra lehet kész a nagyívű beruházás. Az elkövetkező időben további mellékutak és belterületi útszakaszok újulnak meg a Magyar Falu Program keretében, illetve EU-s forrásokból.

Koncz Zsófia említette még a tervezett kerékpárút-fejlesztéseket, például a Kopasz-hegy körül épülőt. És – mint mondta – nagy álma, hogy Miskolcról kerékpárral lehessen megközelíteni majd Tokaj-Hegyalját.

Életminőség az embereknek

„A közútfejlesztés mindig is a szívem csücske volt – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. – Az elmúlt tíz esztendőben különös figyelmet igyekeztem fordítani arra, hogy a hozzám tartozó településeken élők korszerű utakon közlekedhessenek. A mellékutakat és a főútvonalakat is sikerült – ahol csak lehetett – megújítani. „Az elmúlt időszak legjelentősebb közlekedési infrastrukturális beruházása a miskolci elkerülőút megépítése volt – folytatta. – Most pedig nagy ütemben épül a Miskolcot és Kassát összekötő M30-as, amelyet még 2011-ben ígért meg nekem Matolcsy György miniszter. A miskolciaknak a Y-híd megépülése jelent majd nagyon sokat. Nagyon fontosnak tartom továbbá, hogy a választókerületemben élők megélhetése biztosított legyen, ez pedig nem képzelhető el munkahelyek nélkül. Igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy befektetőket hozzak a térségbe. A napokban Palkovics László miniszter úrral Zalaegerszegen jártunk, ahol arról esett szó, hogy hadiipari alkatrészek gyártásához lehetne keresni beszállítókat Miskolcról és környékéről. A közeljövőben felkeressük az itteni potenciális gyártókat, akik részesei lehetnének ennek a projektnek.

Fontos fejlesztések

Miskolcon két – idegenforgalmi szempontból és a helyben élők számára is – nagyon nagy jelentőségű beruházás van folyamatban, amely évtizedekre meghatározhatja a város fejlődését és az itt élők életminőségét: a tapolcai fürdőkomplexum felépülésére gondolok, illetve a Diósgyőri vár újjáépítésének folytatására – hangsúlyozta Hubay György országgyűlési képviselő. – Mindezek az előző, fideszes városvezetés idején kezdődtek el, a befejezés nyúlik át a jelen időszakra. Ezeken túl a hozzám tartozó Miskolc környéki településeken is összességében milliárdos szinten történtek fontos fejlesztések.

(A borítóképen: Hubay György, Csöbör Katalin, dr. Koncz Zsófia és lapunk főszerkesztője, Csákó Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában