Gyermekjogok Világnapja

2020.11.20. 13:30

A gyerekjogok és a járvány

Gyerekek millióit kényszerítheti munkára a koronavírus-járvány.

Kiss Daniel

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A XX. század elejéhez képest, amikor az iparosodott országokban felnőttkorukig a szülő tulajdonának tekintették a gyerekeket, felnőttek mellett egészségtelen és veszélyes környezetben dolgoztak, rengeteget fejlődött a gyermekek helyzete. Sok országban azonban továbbra sincsenek biztonságban a kiskorúak, a gyerekmunka nem tűnt el – hívja fel figyelmünket az UNICEF, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja.

A gyermekek jogainak idei világnapján a szervezet a pandémia okozta veszélyre is kitér. Az ENSZ Munkaügyi Szervezete szerint bár 94 millióval kevesebb kiskorút dolgoztatnak világszerte 2000 óta, a járvány ezt a javulást is veszélyezteti. Húsz éven belül először történhet növekedés ezen a téren.

Főleg Közép- és Dél-Amerika, Délkelet- és Közép-Ázsia és a Közel-Kelet vidékein van jelentős mértékben jelen a gyerekmunka az UNICEF adatai alapján, de a legveszélyeztetettebb térség Afrikában található. Olyan országokban, mint Bissau-Guinea, Csád, Benin, vagy Mali a gyerekek több mint fele munkát végez akár már öt éves kortól is, időszakosan, vagy rendszeresen. A gyermekalap körülbelül 152 millió fősre becsüli a gyerekmunkások számát a világon.

A járvány miatt ezekben a régiókban még nagyobb teher nehezedik a gyermekekre. Hosszabb munkaidőben, romló körülmények között dolgoztathatják őket, többen olyan helyekre kerülhetnek, ami veszélyt jelent az egészségükre és biztonságukra, írja az ENSZ Munkaügyi Szervezete. A járvány okozta családi bevételkiesés kényszeríthet sokakat gyerekmunkára – állítja a szervezet vezérigazgatója. A szegénység növekedésével iskolák zárnak be, nehezebben elérhetők a szociális szolgáltatások, így több kiskorú áramlik a munkaerőbe az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint.

Hatpontos terv

Számos kormánnyal és szervezettel szoros együttműködésben segíti az UNICEF a szociális munkát végzőket, akik többek között a gyerekmunkával, és ahhoz vezető tényezőkkel szemben lépnek fel.

A gyermekek jogainak világnapjára idén a gyermekalap hatpontos tervet állított össze a világ kormányai számára. Ebben a tervben a gyerekek jogait veszélyeztető szegénység megfordítását és a konfliktusok, katasztrófák által érintett és lakóhelyüket elhagyni kényszerülő gyerekek és családjaik védelmében hozott erőfeszítések megerősítését is kérik a világ orszá­gaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában