Településfejlesztés

2020.10.18. 18:30

Aktív és folyamatos a fejlődés Kazincbarcikán

Kazincbarcika vezetőségének fő célkitűzése, hogy növelje a város turisztikai vonzerejét, valamint folyamatosan fejlessze a települést.

Apagyi Beáta

20200924 Kazincbarcika fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Illusztrációs fotók Kazincbarcika belvárosáról Barcikai nagypéldányszámos megjelenéshez.

Fotó: Kozma István

Klimon István, a település alpolgármestere elmondta, hogy prioritást élvez a közlekedési infrastruktúra terén a 26-os út kapcsolatainak fejlesztése.

– Ennek részeként a magyar állam közreműködésével valósul meg az elkerülő út, mely jelentősen csökkenti a Sajószentpétert és Kazincbarcika bevezető szakaszát érintő forgalmat. Két körforgalommal egészítjük ki, így jelzőlámpás fennakadások nélkül lehet majd keresztülhaladni a település északi fő útvonalán, segítve ezzel a környezetben élők mindennapi közlekedését is. A munkálatok várhatóan 2021 tavaszán kezdődhetnek meg – emelte ki Klimon István.

A város rehabilitációja

– Többek között a másik fontos kezdeményezés a Lini István tér teljes körű helyreállítása. Ez ugyanis a városrész megújulását, valamint a közösségi élet aktivizálását is elősegítené – tette hozzá az alpolgármester. – Mivel megítélésünk szerint Kazincbarcika családcentrikus város, játszótereink fejlesztése is mindig kiemelt szempont volt. Az elmúlt időszakban zártuk le négy játszóterünk felújításait, játszóelemekkel, biztonsági gumiburkolat elhelyezésével bővültek. Fejlesztettük az ott lévő közvilágítást is, valamint intenzíven parkosítottunk. A belváros fő ivóvízvezeték-helyreállításának első ütemét tavaly elvégeztük, második fele szeptember közepén indulhatott el. Villamos közműhálózataink fejlesztése részeként az egyik fő légvezetéki hálózatot földkábeles hálózatra cseréljük, és új transzformátorokat is telepítünk. Továbbá az új lakóingatlanok létesítését is támogatjuk nemcsak anyagilag, hanem új építési telkekkel is, ami a város lakosságmegtartó erejét növeli majd. A csónakázótótól délre eső területen új kertvárosi rész kialakításával segítjük a letelepedést Kazincbarcikán.

Közösségi élet

– Önkormányzatunk aktívan támogatja a civil egyesületeket, és partneri együttműködésben dolgozik közösen a helyi egyházi szervezetekkel is. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok helyzetének előmozdítása részeként fejlesztőprogramokat szervez a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ.

A környezetvédelem és fenntartható fejlődés mellett elkötelezett önkormányzatként energetikai projektjeinket és a Miskolci Egyetemmel és a BorsodChem Zrt.-vel konzorciumban megvalósuló 4 éves megvalósítási idővel bíró LIFE-projektünket emelném ki, melynek részeként klímavédelmi terveket készítünk, csapadékvíz-visszaforgatást és -megtartást segítő elemeket valósítunk meg széles körű társadalmi felvilágosítás mellett – mondta végezetül Klimon István.

(A borítóképen: Modern játszótér Kazincbarcikán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában