ünnepi programajánló

2020.08.19. 13:00

Így ünnepli a megye augusztus 20-át

Augusztus 20-a kiemelt ünnep Magyarország, a magyarság életében.

Forrás: ÉM

Ekkor köszöntjük az államalapítást és Szent István királyt. Ekkor szentelik és szegik meg az idei búzából készült új kenyeret. A legtöbb településen ez a nyár legnagyobb olyan napja, amikor a közösség összegyűlik és együtt ünnepel. Idén a koronavírus-járvány miatt szerényebbek az ünnepek. Erről szól megyei össezállításunk.

Augusztus 19., szerda

ARNÓT

15.30 A Nemzeti Ünnepek Emlékparkban a trianoni emlékoszlop átadási ünnepsége, augusztus 20-i megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő

ENCS

18.00 Millenniumi park. Ünnepség államalapító Szent István királyunk tiszteletére, ünnepi beszédet mond Mikola Gergely polgármester, az új kenyér megáldása a történelmi egyházak közreműködésével, ezt követően az önkormányzat által alapított kitüntetések átadása. Közreműködnek: Csikuska néptánccsoport, Csehi Dorina, Homoki János, Kardos Alexandra, Novák Írisz, Schultz Gellért, Szél Alexandra és Takács Erika

FELSŐZSOLCA

17.00 A felsőzsolcai római katolikus templomban ünnepség államalapító Szent István tiszteletére. Ünnepi köszöntőt mond Szarka Tamás polgármester, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Az új kenyér szentelése a történelmi egyházak részvételével.

MISKOLC

10.00 A megyeháza dísztermében, az államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepi megyei közgyűlésen adják át a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat, a Példakép Díjat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Civil Közösségeiért Díjat, a Lévay József Díjat és a Rákóczi-láncot. Beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. Ünnepi műsor a Reményi Ede Vonósnégyes közreműködésével.

TISZAÚJVÁROS

17.00 Ünnepi istentisztelet a tiszaszederkényi református templomban. Igét hirdet dr. Varga István református lelkész.

Augusztus 20., csütörtök

ABAÚJSZÁNTÓ

9.30 István király tér. István király szobrának megkoszorúzása,. ökumenikus kenyérszentelés

9.50 Zimmermann Borozó udvara. Városi díjak és elismerések átadás, Újvári Marika ünnepi műsora

20.00 Chicago, revümusical egy felvonásban az EztRád Nyitott Színpad előadásában

ENCS

8.00 Városi sportközpont körül. X. Bogrács-Csata, VII. Encsi-Abaúji Pálinkamustra

GESZTELY

11.00 A gesztelyi római katolikus templomban ökumenikus istentisztelet, az új kenyér szentelése. Ünnepi köszöntő Simon István polgármester.

GÖNC

18.00 Ünnepi szentmise és a város kenyerének megvágása a római katolikus templomban

19.45 Ünnepi köszöntőt mond Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Hősök Kertjében

20.00 A Mandala Dalszínház előadása a Hősök Kertje színpadán, előadásuk címe: Sólyom szárnyán (magyar történelmi időutazás a zene szárnyán)

MEZŐKÖVESD

9.45 A Jézus Szíve templom mellett lévő Szent István szobornál koszorúzás lesz.

11.00 A szentmisét követően megemlékezés lesz a templom előtt, amelyen Egyházi Géza színész, énekes műsorát láthatja a közönség, az egyház képviselői megáldják, a város vezetői megszegik az új kenyeret.

MISKOLC

9.00 Zászlófelvonással indulnak az augusztus 20-i ünnepségek Miskolcon a népkerti országzászlónál

10.00 A Városházától ünnepi menet indul az aratókoszorúval a Szent István térre, ahol beszédet mond Veres Pál, Miskolc polgármestere, majd a történelmi egyházak képviselői megszentelik és megáldják az új kenyeret. Az ünnepi műsorban közreműködik a Forrás Kamarakórus. 11.00 A Szent István téri délelőtti rendezvényeket a Számadó Zenekar koncertje zárja. A Szent István téren reggel 9:00 órától bárki vásárolhat nemzeti szalaggal átkötött, ünnepi kenyeret, 14:00 órától pedig rétesvonat, tönkölykenyér sütés-dagasztás, népi játékok, népművészeti mesterség-bemutató és játszóház várja a családokat a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület vezetésével. A Városháztéren a Borka Játszópark várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

14.00 Felsőhámorban, Szent István szobráná megemlékezést és koszorúzást tartanak, beszédet mond Varga Andrea alpolgármester.

15.00 A Városház téren, a polgármesteri hivatal és a megyeháza közötti területen családi programok várják az érdeklődőket. A Zenebona Társulat lép fel a „Köszönjük, Magyarország!” program jóvoltából, 16.00-kor a Csodamalom Bábszínház produkciója következik, 16.45-től pedig a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar ad koncertet.

16.00 A Miskolci Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlés kezdődik, ahol átadják Miskolc város idei kitüntettjeinek az immár hagyományos városi díjakat és elismeréseket. A díszközgyűlést eredetileg május 11-én, Miskolc Város Napján tartották volna, ám erre akkor a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozások miatt nem volt lehetőség. A hagyományok szerint ezen az ünnepi alkalmon vehetik át többek között Miskolc város díszpolgári címét, a Pro urbe díjat, és más városi kitüntetéseket az adott év díjazottjai.

17.30 A Szent István téren a Miskolci Mazsorett Együttes lép fel, majd 18.30-tól a Ködmön Formációs Táncegyüttes, 19.00 órától a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek műsora, 20.00-tól pedig a Szinvavölgyi Néptáncműhely ünnepi műsora várja az érdeklődőket, közreműködik a Tényleg Zenekar.

PÁLHÁZA

17.00 Az új kenyér megáldása előtt dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő mondja el ünnepi gondolatait.

PUTNOK

8.30 Szentmise a római katolikus templomban.

8.30 Istentisztelet a református templomban.

10.00 Az új kenyér megszentelése, megáldása, közszolgálati kitüntetések átadása a városháza udvarán.

11.00 Varga Miklós és Varga Vivien műsora a városháza udvarán.

SAJÓBÁBONY

16.00 A katolikus templomban ünnepi beszédet mond Szilva István polgármester, a kenyeret megszenteli Juhász Ferenc római katolikus plébános, dr. Szarka János görög katolikus parókus, a kenyeret megáldja Bányiné Varga Erzsébet református lelkipásztor.

21.30 Ünnepi műsor a Borostyán Mihály Sportközpontban. Tűzszonglőrök, lézershow.

SAJÓÖRÖS

8.30 Szabadtéri szentmise a Gyümölcsoltó Boldogasszony Római katolikus Templom előtt.

9.10 Az új kenyér megáldása, megszegése Szabó Gábor polgármester részvételével.

SÁROSPATAK

17.00 A Rákóczi-vár udvarán Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke tartja meg ünnepi beszédét, majd a kenyéráldás után a kitüntetések és díjak átadása következik.

SÁTORALJAÚJHELY

17.00 Az augusztus 20-i program a Szent István parkban kezdődik, ahol a Zemplén a Magyarságért Alapítvány szervezésében Monoky-Pálmay István borsi görögkatolikus parókus mond beszédet.

18.00 A rendezvénytéren Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár osztja meg ünnepi gondolatait a közönséggel. A történelmi egyházak nevében Lóczi Tamás római katolikus esperes áldja meg a kenyeret. Ezután zenei műsorok következnek, amelyek késő estig tartanak.

TISZAÚJVÁROS

11.00 Szabadtéri szentmise a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templom előtti téren. A szentmisét Pásztor Pascal plébános mutatja be.

14.00-17.00 Népi játékok fesztiválja a Szent István szobor mögötti parkban.

14.00-17.00 Honfoglalás-kori bemutató. Ómagyar hagományőrzők (felszerelés és fegyverbemutató, íjásztatás, kézműves foglalkozás) a Szent István szobor mögötti parkban.

14.00 Vaga Banda Gyólyalábasok a Szent István szobor mögötti parkban.

15.00 Ragadozómadarak bemutatója a Szent István szobor mögötti parkban.

15.30 Aranykapu Bábszanház: Paprika Jancsi és az ördögök a Szent István szobor mögötti parkban.

15.00-17.00 Lovagoltatsá a Szent István szobor mögötti parkban.

14.00-17.00 Néptárncos pillanatok a város különböző pontjain.

TOKAJ

10.00 Az államalapítás, Szent István és az új kenyér ünnepé a Kossuth térre várják a megemlékezőket. Előbb ökumenikus templomi szertartás lesz a történelmi egyházak résztvevőivel, majd kenyérszentelés és Posta György polgármester ünnepi beszéde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában