Anno 1970-ben írtuk

2020.07.11. 07:30

Szén van, vagon nincs

Nagymérvű a hiány a szállítókapacitásban. A bányászok egy részét szabadságolták.

A Ukrainian miner takes a short break as he works on the depth of 1300 metres at the mine in Makeyevka, outside Donetsk, 22 December 2004. Viktor Yanukovich, who has been prime minister for the last two years and taken a leave during the campaign, denied 21 December 2004 he was trying to inflame divisive tendencies among his supporters ahead of his 26 December rematch with opposition leader Viktor Yushchenko. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by YURI KADOBNOV / AFP)

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

A Borsodi Szénbányák üzemeiben kénytelenek voltak a földre leterítve tárolni a szenet, s a munkások egy részét szabadságra kellett küldeni. Ez azért fordulhatott elő, mert nem volt elegendő üres vagon a kitermelt mennyiség elszállításhoz.

1970. július 7-éről való ez a beszámoló. Ekkor már napok óta ismert a probléma. Az Észak-Magyarország is írt róla néhány napja.

A harmadik helyen

A lap újabb tudósításából kitűnik, hogy maga a szakminisztérium vezetője lépett közbe a helyzet megoldása érdekében. Utasítására a záhonyi átrakóállomás, valamint az árvíz sújtotta területek után harmadik helyen a szénbányák területére kell biztosítani a vagonellátást.

Érezhető a javulás – tudatja a lap szakírója. Még mindig rengeteg a szén a földön, de már nem annyi, mint volt. Vasárnapi munkával ennek egy nem elhanyagolható részét bevagonírozták.

Egyebekben is sokkal közelebb van a bányászat a helyzet megoldásához – hamarosan vége a kényszerszabadságolásnak, ismét egyenletes fordulatra válthat a termelés – mondja el az illetékes.

És a földön tárolt szén is útra kelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában