fontos a szűrés

2020.07.12. 12:30

Szűrővizsgálatra ment, megmentették az életét

Az Arlóban megtartott egészségügyi programon többek között általános állapotfelmérésre, kardiológiai, és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételre volt lehetőség.

Apagyi Beáta

Forrás: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

Mentőhelikopter szállította Arlóból Miskolcra azt az 50 év körüli hölgyet, akinél az Arlóba érkezett szűrőbuszon állapítottak meg szívinfark­tust a kardiológus szakorvosok. Négy napja szúrt a mellkasa, de nem fordult orvosához. A történet szerencsés véget ért, a kórházban azonnal ellátták a beteget, szívkatéterezéssel mentették meg az életét.

Járják az országot

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet már 2019-ben is részt vett a „Felzárkózó települések” programban. Ennek keretében tavaly júliustól szeptemberig helybe vitték a szűrővizsgálatokat. Idén június végétől október elejéig járják az országot. Rajtuk kívül a kampányban együttműködik még a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a Máltai Szeretetszolgálat is. A program az ország leghátrányosabb részein fekvő települések lakóit érinti. A kardiológiai intézet munkatársai szív- és érrendszeri rizikószűrést, kardiológiai szakvizsgálatot nyújtanak egy kardiológus szakorvos vezetésével, egy kardiológus szakorvosjelölttel, valamint ápolási és adminisztrációs szolgálattal. Megyénkben Csenyétén és Arlón végeztek vizsgálatot három nap leforgása alatt.

Riz Gábor országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az eset jó példája annak, hogy milyen nagy szükség van napjainkban a szűrővizsgálatokra, és hogy ezeken a programokon milyen jól felkészült egészségügyi személyzet vesz részt. – Köszönet és hála nekik, valamint az Ózdi Mentőállomás helyszínre kiérkező dolgozóinak elhivatottságukért.

Az Arlóban megtartott egészségügyi programon többek között általános állapotfelmérésre, kardiológiai, és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételre volt lehetőség.

(A borítóképen: Mentőhelikopter szállította kórházba a beteget)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában