önkéntes nevelők

2020.05.27. 19:00

Kölyökkel egy kávézóba

Élvezetes folyamat a közös tanulás a vakvezetőkutya-tanoncok és önkéntes nevelőik számára is.

Detzky Anna

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Fotó: GYA

Önkéntesek segítik a kis vakvezető-tanuló kutyák fejlődését az első évben a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványnál.

Idővel beérik a nevelés

– A kiskutyákat kettő hónapos koruktól egy-másfél éves korukig az otthonukban nevelik az önkéntes nevelők – mondta Királyné Barkóczi Emese kutyakiképző. – A kölyköket megismertetik a világ dolgaival, utaznak tömegközlekedési eszközökön, emberekkel és más állatokkal találkoznak. Eljárnak kávézóba, beviszik magukkal a kölyköt az egyetemre. Ebben az életszakaszban nem a képzés a cél, hanem hogy udvariasságra, alapvető engedelmességre neveljék az állatot akár séta, akár várakozás közben.

Az iskola honlapján a Kölyöknevelési program fül alatt olvashatók a csatlakozás feltételei.

– A kölyöknevelés nincs korhatárhoz kötve, és ahhoz sem, hogy valakinek legyen kutyás tapasztalata. Az viszont fontos kritérium, hogy legyen idő a kutyussal való foglalkozásra, és az állatot nem kertben, hanem lakásban kell tartani, mert a látássérült gazdi mellett is így él majd. Amikor valaki úgy érzi, hogy tudja vállalni az önkéntességgel járó kötelezettségeket, és jelentkezik hozzánk, akkor személyesen is elbeszélgetünk vele. Ezt követően választjuk ki azt a kiskutyát, amit a legideálisabbnak gondolunk az új kölyöknevelő egyéniségéhez. Nyugdíjas korú emberek is jelentkeznek hozzánk. A fiatalabbak között több olyan jelentkező akad, akinek még nem volt korábban háziállata, illetve személyes érintettsége van látássérült embertársainkkal – sorolta a kutyatréner. A kötődés a látássérült gazdi és a kutya között az egyik legerősebb, hiszen a kutya folyamatosan odafigyel rá, és vigyázza lépteit.

Kiképzés után a gazdihoz

– Közösen mérlegeljük, hogy hol tartanak a kutyusok a fejlődésben, és ha még éretlenek, akkor másfél éves korukig maradhatnak az önkéntes kölyöknevelőinknél. A kutyák hat-nyolc hónapot töltenek nálunk a kiképzés során. Több kutyával dolgozunk együtt. A labrador retrieverek egyébként is könnyen alkalmazkodnak, ha megkapják az igényeiknek megfelelő törődést. Az állat előrehaladásáról képeket és videókat küldünk az egykori kölyöknevelőnek. Katarzis számukra, amikor látják, hogy a már felnőtt kutyájuk hogyan segíti a látássérült gazdit. Ilyenkor érzik, hogy beérett a munkájuk. Arra is van lehetőség, hogy a látássérült gazdin keresztül is tartsák a kapcsolatot a kutyával. Viszont a látássérült és kutyája között kialakuló kötődés mindent felülír. Egészen rendkívüli kapcsolat alakul ki – magyarázta Királyné Barkóczi Emese.

(A borítóképen: Megismerik a világ dolgait a kutyanevelő programban)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában