Egészség

2020.04.18. 15:30

Kellemetlen, fájdalmas, de van rá gyógymód

A szép tavaszi idő miatt lekerülhetnek a meleg ruhadarabok rólunk, ami könnyen felfázáshoz vezethet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A felnőttkori felfázás alatt rendszerint húgyúti gyulladást értenek, azaz valamilyen bakteriális fertőzést. Önmagában a felfázás még nem jelent betegséget, az is szükséges hozzá, hogy a húgyútba került kórokozók megtelepedjenek, elszaporodjanak és gyulladást okozzanak.

A felfázás felszálló fertőzés, ami azt jelenti, hogy a kórokozó a húgycsövön keresztül jut be a szervezetbe. Az érintettek főként nők, mert a női húgycső rövidebb, mint a férfié, így könnyebb a fertőződés. Felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás: mindhárom fogalom egy-egy tünetcsoportot jelent, mely életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idősebb korig – például menopauza idején – bármikor előfordulhat. A bőséges folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, a higiénés szabályok betartása mind javíthatják esélyeinket a kórokozókkal szemben. Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, de ha néhány nap alatt nem múlik el, szakorvosi segítség szükséges.


Gyógymódok

Forró fürdő

Ez a gyógymód sok nő fájdalmát enyhíti. A pontos mechanizmus nem tisztázott, ám a gyakorlati tapasztalatok szerint a forró fürdő gyakran segít gyulladás esetén. Még jobb, ha szárított kamillát vagy cickafarkot teszünk a fürdővízbe, hiszen mindkettő gyulladáscsökkentő hatású.

Tőzegáfonya

Felfázás esetén az egyik legjobb természetes gyógymódnak a tőzegáfonya bizonyul. Mind nyersen, mind kapszula, illetve folyadék formájában segít megelőzni és enyhíteni a tüneteket. Ugyanis megakadályozza a baktériumok megtelepedését a húgyhólyag falán.

Csalántea

A tőzegáfonya után talán a csalán a második leghatékonyabb gyógynövény, melyet felfázás esetén teaként fogyaszthatunk. A legjobb, ha nem a filteres fajtát, hanem gyógynövényboltban kapható szárított csalánlevelet vesszük. Ásványi sókban és vitaminokban egyaránt gazdag, és segít a tünetek enyhítésében.

Gyógyszeresen

Ha a házi gyógymódok nem válnak be, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Akinél a probléma nem ismétlődik, elegendő az egy-három napig tartó gyógyszerszedés. Ha a panasz ismétlődik, akkor elhúzódó, célzott antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. Aki már egyszer felfázott, annak fokozottan kell ügyelni a megelőzésre, mert nagyobb eséllyel fázik fel újra. Az érintetteknek nem javasolt például hideg vízbe menniük, nedves, hideg kőre ülniük.

A felfázás tünetei:

  • A szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger,
  • a vizelet csípős,
  • szagos,
  • sötét színű,
  • a vizelés fájdalommal jár a húgyhólyagban,
  • fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.
  • (A borítóképen: A gyógytea is segíthet)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában