koronavírus

2020.03.10. 16:00

Pandémiás terv segíthet a cégeken

A hazai munkajog nem szabályozza az olyan speciális helyzeteket, mint a járványveszély.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/MW

Nehéz helyzetben vannak a hazai és a térségünkben lévő vállaltok, vállalkozások, hiszen a koronavírus megjelenése mindenképpen befolyásolja az elkövetkező hónapokban a működésüket.

Ebben a helyzetben a jogi szakértők azt javasolják, a munkáltatók mielőbb dolgozzák ki egyéni cselekvési terveiket.

Cselekvési terv kell

Az északkelet-magyarországi térség egyik nagyvállalata, a kazincbarcikai BorsodChem például már sok héttel ezelőtt – a koronavírus kínai megjelenésével nagyjából egyidőben – a legszigorúbb óvintézkedéseket vezette be saját cégcsoportjának munkavállalóira. Aztán az olaszországi járványt, annak közelsége és terjedési sebessége miatt a körülményekben bekövetkezett olyan előre nem látott, jelentős kockázatnak értékeljük, amely arra késztet minket, hogy elővigyázatosságból kerüljék a nagylétszámú rendezvényeket. A munka törvénykönyve tehát nem rendelkezik olyan speciális esetekről, mint a súlyos járványveszély, ezért a koronavírus magyarországi megjelenése miatt érdemes kidolgozniuk a vállalatoknak az úgynevezett pandémiás cselekvési tervet.

Az iránymutatásban lehet meghatározni azokat az intézkedéseket, amelyek a járvány terjedésének megelőzéséhez, a veszélyeztetettség csökkentéséhez kellenek, vagy a fertőzés felbukkanása esetén szükséges teendőket, a felelősségi köröket és a döntéshozókat – hívta fel a figyelmet közleményében Fehérváry Ákos, a Baker McKenzie ügyvédi iroda munkajogi csoportot vezető nemzetközi partnere és Óváry-Papp Nóra, a munkajogi csoport vezető ügyvédje.

Fertőtlenítés mindenhol

A munkaadóknak kötelességük fenntartani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezetet, ennek ráadásul a járvány idején fokozott jelentősége van.

A Baker McKenzie arra emlékeztet, habár a vállalatok nem képesek megállítani a koronavírus terjedését, a munkavállalók részletes tájékoztatásával, a gyakoribb fertőtlenítőszer-használattal, valamint a székhely területére a belépés szigorúbb ellenőrzésével, akár átmeneti korlátozásával.

Az adott vállalatvezetés járványveszélyre hivatkozva mentesítheti a dolgozót a munkavégzés alól, ám az alapbér ilyen esetben is mindenképpen jár. Ideiglenesen elrendelhetik emellett – ahol lehetséges – az otthoni munkavégzést, ugyanakkor a munkáltatónak kell garantálnia a szükséges eszközök, feltételek meglétét.

(A borítóképen: A kézfertőtlenítés alapvető fontosságú)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában