Miskolc

2019.11.10. 11:30

Robotokat építettek a diákok

Egy hetet töltöttek Miskolcon a külföldi diákok, a projektmunka mellett kulturális programokon is részt vettek.

Nagy-Hankó Krisztina

Bemutatták a robotautó működését

Fotó: Ádám János

Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014–2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja. Az Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskola projektzáró rendezvényén prezentációban mutatták be, hogy az egy hét alatt min dolgoztak. Finn, lengyel, cseh és szlovák tanulók és szaktanáraik, valamint az Andrássy diákjai és pedagógusai vettek részt a projektben. A célkitűzés akadályokat leküzdeni képes robotok építése volt. A saját építésű robotok működését egy kialakított akadálypályán láthatták a jelenlévők.

 

Békésiné Bodnár Zsuzsanna projektkoordinátor elmondta, hogy eredményes egy hetet zárhatnak, ami tele volt hasznos munkával, de azért szabadidős tevékenységre is alkalmat adott. Meghatározott paraméterek alapján kellett robotautót építeni. Szenzorokkal, amelyek adatokat küldenek, illetve kameraképek továbbítására és távirányításra alkalmas szerkezetnek kell lennie – emelte ki Molnár Gábor mint a projektben részt vevő egyik szaktanár. – A technikák bemutatása volt a lényeg, hogy más országokban ezt hogyan csinálják, valamint a tapasztalatcsere. A gyerekek megismerkedtek ezeknek az országoknak a kultúrájával, gyakorolhatták a közös nyelvet, az angolt. Az épített robotautók hűen demonstrálják azt, hogy a gépésznek értenie kell más kapcsolódó szakmákhoz is – hangsúlyozta a pedagógus.

Nagyon jól érezte magát

Először van Magyarországon Alicia Szvatovszka – tudtuk meg. A diáklány a lengyel csapat tagja. Elmondta, hogy nagyon jól érezte magát itt. Jártak Egerben, és Miskolc nevezetességeit is megtekintették. Az emberek nagyon kedvesek, és sok figyelmet kaptak tőlük végig. Miskolc is nagyon szép – állította. Az iskola is tetszett neki, és a tanárok is nagyon segítőkészek voltak. Korábban is részt vett már Erasmus-projektben, de ez valami új volt, hiszen itt robotot kellett készíteni. A szakmában nagyobb jártasságot szerzett ezzel, és tapasztalatcserének is kiváló volt. Sokat tanult a többi nemzet diákjától és a magyaroktól. Az is nagyon jó dolog, hogy gyakorolhatták az angol nyelvet és megoszthatták gondolataikat társaikkal.

A hazájában, Lengyelországban egy hasonló középiskolába jár, mint az Andrássy, de kicsit más a struktúra, Alicia grafikus-tervezést tanul. Mechatronikát, informatikát és gépészetet is oktatnak ott, és a csapat tagjait is úgy válogatták össze a projekthez, hogy mind a négy területet képviselje egy tanuló. A modern technológiák terjedése miatt fontos, hogy csapatban tudjanak dolgozni. Alicia egyetemre készül, ahol a jelenlegi szakmai tanulmányait folytatná tovább csakúgy, mint diáktársai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában