Nyésta, Gagyapáti

2019.10.16. 14:00

Nagyszámú beköltöző döntötte el két faluban a választást

Egyelőre csak az egyik településen van ügy jogtalanul szavazók miatt.

Horváth Imre

Szebb napokat látott épület Nyéstán

Fotó: Horváth Imre

Két településen is néhány nap alatt emelkedett meg a bejelentett lakók száma, így Nyéstán a korábbi szavazásra jogosult 27 helyett 98-an járulhattak az urna elé, míg Gagyapátiban 24 helyett 48-an szavazhattak.

Nyéstán már biztos, hogy megismétlik a választást, Gagyapátiban a fellebbezés elbírálására várnak.

Gyanús lett

Már a vasárnapi önkormányzati választás előtti napokban szemet szúrt, hogy az egyébként 35 fős Nyéstára a lakosságszámhoz képest nagyobb számban kezdenek bejelentkezni, így már a múlt héten felvették a kapcsolatot a szikszói okmányirodával, tudtuk meg Fürjesné Jadlóczki Dóra homrogdi körjegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől.

A helyszíni szemle során kiderült, hogy nagyrészt romos, lakhatásra alkalmatlan ingatlanokba történt a bejelentkezés, ezért az okmányiroda elindította több esetben a kijelentkeztetések folyamatát, illetve felvette azokkal a kormányhivatalokkal a kapcsolatot, ahol a bejelentkezések történtek.

– Végül 88-an jelentek meg a vasárnapi választáson Nyéstán, de mivel egyértelműnek látszik, hogy nem mindannyian szavazhattak volna, így a választás megismétlése mellett döntöttünk, és a nyomozóhatóságnál is jelzéssel éltünk – magyarázta el a jegyző. Ilyen esetben harminc napon belül kell megismételni a szavazást, a határidőn belül ez november 10-e lehet.

 

Kérdéses azonban, hogy ilyen rövid idő alatt rendeződhet-e a helyzet, amelyről a települést 1998 óta vezető Bárdos Ferenc is azt mondta, igencsak érdekes.

– Hezitáltam rajta, hogy elinduljak-e a hatodik választáson is, de már látni lehetett, hogy mi történik, én pedig egy ilyen tisztességtelen játékban nem akartam részt venni – mondta el lapunknak a Nyéstát most ügyvivő polgármesterként tovább irányító vezető. Azt mondta, ez a település a kilencvenes években még virágzott, aztán az ígéret ellenére nem kaptak rendőrt vagy körzeti megbízottat, a társulás részéről megszűnt a szociális gondozás a faluban, és egyre többen költöztek el. Az igazi csapás azonban a 2017-es gyilkosság volt, ami után nagy számban költöztek el az itt élők, és maradtak hátra üres ingatlanok (Ágnes néni támadóinak ügyében éppen a múlt héten hozott elsőfokú ítéletet a Miskolci Törvényszék).

Oda a nyugalom

– Aztán most egyszer csak elkezdték felvásárolni az ingatlanokat dömpingszerűen, és elindult a négy későbbi jelölt közül kettőnél egyfajta rivalizálás, röpködtek az ígéretek. Úgy tudom, ezekbe az ingatlanokba jelentkeztek be aztán idegenek. Én, amikor a hivatalhoz mentem vasárnap, sorba álltak ott olyanok a voksoláshoz, akiket korábban sose láttam – tette hozzá Bárdos Ferenc.

Úgy tudjuk, a négy polgármesterjelölt közül egyik sem él életvitelszerűen Nyéstán, csak egyikük származik a településről, ketten a környékről, míg a negyedik megyénken kívülről. A bejelentkezők állítólag nagyrészt Debrecen és Hajdúszoboszló környékéről érkeztek.

Információink szerint egyébként az érvényes szavazatokon – kettő kivételével – fele-fele részben osztozott két jelölt, tehát szavazategyenlőség volt, így ha a helyi választási bizottság nem döntött volna a szavazás megismétlésén, akkor most szavazategyenlőség miatt volna szükség időközi választás kiírására…

Kedden délután nagy volt a csend Nyéstán, ahová csak egy mezei dűlőúton lehetett bejutni, mivel a bekötőutat éppen aszfaltozták. Nem hogy 98 lakónak, de 27-nek sem láttuk nyomát.

Mindenhol romos házak, alig egy-kettő tűnik úgy, hogy lakható, és lakják. Ezekben próbáltunk találni valakit, hogy érdeklődjünk az eseményekről, de nem sok sikerrel. Vagy senki nem jött ki a kiabálásunkra, vagy csak az ajtóból szóltak vissza, hogy nem szeretnének nyilatkozni, és sietve elköszöntek, zárták az ajtót. Egy fiatalember csak annyit mondott, ő máshol dolgozik, nem is volt itthon, nem tud semmit. Aztán végül kibökte, hogy volt szavazni, de nem tud semmit, egyébként is egyedül van a gyerekekkel, nem ér rá beszélgetni.

Végül Puskás Andrással tudtunk szót váltani, aki a háza előtt álldogált, de csak le­gyintett a kérdésünkre és a fejét fogta.

– Állítólag új szavazás lesz, de lehet, hogy arra én már el sem megyek… Három hónapja már semmi más téma nincs itt a faluban, csak a szavazás, elegem van belőle. Ebben a kis faluban… Életképtelen az egész, csak nyírjuk egymást, értelme sincs. Lehet, hogy elmegyek édesanyámhoz Nyíregyházára, most ott nagyobb nyugalom lenne, mint itt. Eddig a kutyának nem kellett ez a kis falu, minden el van hanyagolva, megy tönkre, most meg hirtelen kellene. Ennek biztos van valami oka – summázta kérdésünkre, de részletekről, a betelepülőkről nem tudott mondani semmit.

Érdeklődtünk a megyei rendőr-főkapitányságon is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást, ugyanis a feljelentést még vizsgálják. Úgy tudjuk a hivatalos jelzés mellett polgári bejelentés is érkezett, és ahhoz hangfelvétel(eke)t is csatoltak bizonyítékként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában