Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.01. 18:30

Egységesebb szolgáltatás

A kormányzat 2012-ben kezdte meg a volántársaságok integrációját.

Tajthy Ákos

Kedd reggeltől az egész országban Volánbusz végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást. A tájékoztatás szerint az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást tud majd nyújtani az utazóknak.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter korábban úgy fogalmazott: az integrációs folyamat végére egy szakmailag jól felkészült, az utazási és a megrendelői igényekhez jobban igazodó, hatékonyabban működő és gazdálkodó, versenyképes közlekedési vállalat jön létre, amely képes új piacok felé is nyitni.

Több éve tart

Nem ez volt az első integráció a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítási területen. Ahogyan arról annak idején lapunk is beszámolt, a kormányzat még 2012-ben kezdte meg a korábban üzemelő huszonnégy volántársaság integrációját hat közlekedési központba. Akkor a Volánbusz Zrt. még mint önálló régiót alkotó társaság működött tovább. Az új társaságok 2015. január 16-tól kezdték meg a munkát: nálunk a Borsod, a Hajdú és a Szabolcs Volán egyesülésével jött létre az ÉMKK Zrt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közlése szerint a folyamat kedvezően befolyásolta az utódszervezetek működését és gazdálkodását: megszűntek a párhuzamosságok, átláthatóbbá váltak a folyamatok 2013 és 2017 között. Az infrastruktúra-fejlesztések a közlekedést is javították, de hozzátették, hogy a járműpark átlagéletkora csak kis mértékben csökkent, és a környezetterhelési mutatók, valamint a kötelezettségvállalások sem az elvárásoknak megfelelően alakultak.

Az ÁSZ úgy értékelte, hogy az átalakítás a hiányosságok ellenére is kedvező folyamat, ezért annak folytatását szorgalmazták a korábbi jelentésükben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában