Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.25. 14:00

A gyakori kézmosás és ruhacsere segíthet

Mit tehetünk, ha szenvedünk, mert tombol az allergia?

Forrás: Illusztráció/ÉM

A pollennaptár szerint éppen a parlagfűszezon kellős közepén járunk, ezért felerősödhetnek a náthás tünetek az arra érzékenyeknél. Sokan tapasztalhatták ezt a napokban, de mit tehetnek ellene, illetve hogyan különíthető el a meghűlés és az allergia?

Szedje a gyógyszerét!

Aki tudja, hogy parlagfűérzékeny, az mindenképpen szedje az allergiára ható tablettáját, használja az orrspray-t, illetve szemcseppet, a tüneteket azzal tudja csillapítani – fogalmazta meg dr. Dezső Edit tüdőgyógyász, allergológus. Hasznos lehet továbbá a gyakori kézmosás, ruhaváltás, ha hazaérünk, esténkénti hajmosás, hogy a lakásba és az ágyneműre ne kerüljön a pollenből. Aki még nem vett részt szakvizsgálaton, ajánlatos a parlagfűszezon lecsengése után jelentkeznie. Bőrteszttel vagy vérvétellel igazolják, hogy a páciens mire érzékeny. A szem- és orrviszketés, torok-, garatirritáció jellemzően inkább allergiásoknál fordul elő – állítja a főorvos.

Ha valaki fagylaltot eszik, hideg vizet fogyaszt, a nagy melegből légkondicionált helyiségbe megy, felléphet torokérzékenység vagy meghűlés, de a tapasztalatok alapján a betegek nagyrészt érzik a különbséget. Ha vírusról van szó, az lázzal, izomgyengeséggel jár, az általános szervi tünetek miatt könnyedén elkülöníthető egy pollenszezonban fellépő náthától. Az orrdugulás pedig egy nátha esetében maximum tíz nap alatt elmúlik, míg az allergia lényegesen hosszabb ideig tart vagy akár fokozódhat is – hangsúlyozta a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában