Évgyűrűk

2019.06.28. 12:00

Ötvenhat nyugdíjasklubbal gazdagodtunk

A szépkorúak elmagányosodását előzi meg a helyi idős közösségek tevékenysége.

Detzky Anna

A közgyűlés résztvevői

– A népességen belül az idős korosztályok száma és aránya növekedett. Amíg az aktív korosztály létszáma több mint 51 ezer fővel csökkent, addig a 65 éven felülieké 7 ezer fővel nőtt – tudatta velünk Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnöke. Az idősek szociális problémái volt küldöttgyűlésük témája. – Emellett megyénkben a halálozás gyakorisága rosszabb, mint az országos átlag. Az északi területeken a férfiak halálozása az országos halálozási szintet 35 százalékkal haladta meg.

A nőknél az ózdi és cigándi járás bizonyult leginkább érintettnek. Ennek valószínűsíthető oka az élethelyzet romlása, valamint az egészségügy állapota.

Sokan élnek egyedül

– Gyakori az egyedül maradó, párját vesztett idős ember. Az időskori elmagányosodás oka az is, hogy a fiatalok egy jelentős része a jobb megélhetés reményében elköltözik régiónkból. Az elmagányosodás az időskori depressziónak is kulcstényezője.

A fenti problémákra a NYÉSZ lehetséges megoldási módokat kínál.

– A társas kapcsolatok biztosítása érdekében a NYÉSZ klubokat hoz létre, a szövetséghez jelenleg 56 klub tartozik. Egészségmegőrző, bűnmegelőző, jogi és fogyasztóvédelmi, illetve számítógépes előadásokat szervezünk. Több művészeti ágban vetélkedőket tartunk, a rekreáció és a fizikai erőnlét szinten tartása érdekében kirándulásokat és sportprogramokat tervezünk – sorolta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában