Helyi közélet

2019.04.08. 18:30

Ha lehet, komposztáljunk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nemcsak a legegyszerűbb, de a leghasznosabb felhasználási mód is.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nemcsak a legegyszerűbb, de a leghasznosabb felhasználási mód is.

A fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely kincset ér.

Ne égessünk!

Az elmúlt hetek és az előttünk állók is olyan kerti, udvari munkákat hoztak, hoznak, amely nagy mennyiségű zöldhulladékot „termel”. Nem véletlen, hogy március elején a zöldhulladék-szállítás is elindult, amelynek keretében nemcsak a puha, zsákolt zöldhulladékot szállítják el, hanem a metszés, gallyazás során keletkezőt is, ha összekötve kihelyezzük.

Sajnos, még mindig sokan égetik el ilyenkor a keletkező fanyesedékeket, ágakat, ami a levegőszennyezés szempontjából sem a legszerencsésebb megoldás, ugyanakkor ilyenkor mindig rákerül valahogy a szemét is a tűzre.

Mindeközben, mint cikkünk elején említettük, a zöldhulladék kincset ér, ha megfelelően használjuk. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vághatjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát. A komposztálás jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is.

A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer.

A lezajló folyamat a biológiai oxidáció, valamint földlakó élőlények tevékenysége, mely a szerves anyagokat lebontja. A komposztálás a levegő oxigénjével történik, aerob folyamat. A komposztálással keletkező anyagok: szén-dioxid, valamint ásványi sók, melyek trágyaként használhatók.

Nem kell elszállíttatni

Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállíttatnunk a keletkező zöldhulladékot, sőt a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk.

A kerti komposzthalom a benne lévő háztartási hulladék élelmiszerrel, zöldséghéjakkal, kertből összegyűjtött férges hullott gyümölccsel vonzza a mezei egereket, esetleg patkányokat. Ezek ellen a csapda a megfelelő védekezés, mert mérgezéssel egyéb állatokban is kárt teszünk. Házi baromfi elől kerítsük el, mert lyukakat túrnak a komposzthalomba.

Komposztáljunk ésszel!

„Persze nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjunk bele főtt, sültétel-maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez az utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot” – hangsúlyozzák a szakemberek.

ÉM-HI


[related-post post_id="4197305"]

[related-post post_id="4189683"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában