Helyi közélet

2019.03.01. 08:10

Folyamatos szabálytalankodás

Miskolc - Majd minden lámpaváltásnál tehettünk egy ikszet a szabálytalanság rubrikába.

Miskolc - Majd minden lámpaváltásnál tehettünk egy ikszet a szabálytalanság rubrikába.

Egy újabb helyszínen álltunk meg egy órára, hogy megnézzük, hány szabálytalankodó autós halad el arra ennyi idő alatt. Míg legutóbbi ilyen mérésünknél a 3-as út Szikszó előtti szakaszán, az úgynevezett Turul emelkedőnél három szabálytalankodót találtunk csupán, addig a mostani helyszínünkön egy idő után már számolni sem volt érdemes a szabályok ellen vétő autósokat.

Az első számolás

Több alkalommal foglalkoztunk már az utóbbi hetekben azzal, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a folyamatos közúti ellenőrzések során a kiemelt szabálysértéseket elkövetőkkel szemben alkalmazza az azonnali intézkedés és hatósági eljárás elvét a közlekedés biztonsága érdekében. Emiatt több alkalommal és több helyszínen is bevontak már vezetői engedélyt 2, 3, vagy éppen 6 hónapra is.

A rendőrség szigorúbb fellépéssorozatának első áldozata a 3-as főút Turul emelkedőjénél volt, ahol a tiltó tábla ellenére, kettős záróvonalat átlépve előzött egy kamionos, akinek még aznap – miután beismerte a szabálysértést – bevonták a vezetői engedélyét három hónapra. Erre a helyszínre látogattunk ki először, hogy megnézzük, mennyire jellemző ott a szabálysértés, és megállapíthattuk, hogy egy óra alatt hárman vétettek az előzni tilos rendelkezés ellen.

Két hete egy autós „halmozta az élvezetet” szintén a 3-as főúton, miután autójával közlekedve több olyan szabálysértést is elkövetett egyetlen előzés során, amelyekért az utóbbi másfél hónapban egyenként is bevonták a vezetői engedélyét más autósoknak néhány hónapra. Egy sajókeresztúri férfi a 3-as főúton, a kistokaji elágazásnál lévő lámpás kereszteződés előtt úgy közlekedett autójával, hogy átlépte a záróvonalat, és a kanyarodó sávból gyalogátkelőhelyen előzte ki a kocsisort, miközben még a lámpa is pirost mutatott. A szabálysértésen tetten ért sofőrt előállították a Miskolci Rendőrkapitányságra, ahol egyrészt kiderült, hogy a fiatalembernek jogosítványa sincs, másrészt beismerte a szabálysértést. A hatóság – a még aznap meghozott – első fokú határozatában a 24 éves férfit tizenkét hónapra eltiltotta a járművezetéstől és pénzbírsággal sújtotta.

Miután az eset kapcsán készült cikkünk megjelent, a közösségi oldalon sokan írták nekünk, hogy abban a kereszteződésben rendszeres az ilyen és hasonló szabálysértés, érdemes lenne oda is kilátogatnunk, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg róla. Megfogadva olvasóink tanácsát ezt tettük csütörtökön kora délután.

Ezúttal sem csúcsidőben látogattunk ki a helyszínre, hiszen ha sok a forgalomban részt vevő autó, akkor a forgalom mértéke is akadályozó tényező lehet abban, hogy valaki például ott előzzön, ahol egyébként nem szabad. Az ominózus kistokaji elágazásban található kereszteződést – ahogy egyik olvasónk fogalmazott – „elhagyatottsága” teszi kedvelt célpontjává a szabályszegésnek, hiszen lakott területen kívül található, nem számít „fix mérési ellenőrzési pontnak” a rendőrségnél és kamera vagy fix traffipax sincs a közelében.

Ennek megfelelően nem is kellett sokat várnunk az első szabálytalankodóra, az ugyanis szinte alap a kereszteződésben, hogy a sárgán, illetve a „narancssárgán”, vagyis a piroson is áthajtanak még az autósok. Volt olyan váltás, ahol a sárgán négyen, a piroson pedig még ketten surrantak át. Ez a típusú szabálytalanság főleg a Miskolc irányából közlekedőkre jellemző: az emelkedőről érkező autók gyakran jönnek nagy sebességgel – azt még mérőeszköz nélkül is meg lehet állapítani, hogy túllépve az itt megengedett 60-as sebességet – és nem szívesen lassítanak, vagy állnak meg, még ha vált is a lámpa.

Lemásolt szabálysértés

A sebességtúllépésen és a sárgán, piroson áthajtáson kívül láttunk záróvonalon előzést, a keresztforgalomnál elsőbbség meg nem adását, sávtévesztést, vagy éppen visszatolatást a kereszteződés közepéről is. Több szabálytalanságot sikerült fotós kollégánknak lencsevégre is kapni, a helyszínen készített képgalériánkat érdemes megtekinteni a boon.hu oldalon. Így azt a fehér Audival érkező autós férfit is, aki Mályi irányából közelítve meg a kereszteződést gyakorlatilag lemásolta a korábban említett halmozott szabálysértést. A felgyűlt sort a kanyarodósávban előzte le, így záróvonalon, és – abban a sávban tilos jelzés volt – piroson hajtott át a kereszteződésben, a gyalogátkelőn előzött és feltételezésünk szerint még gyorsabban is hajtott a megengedettnél. Nagy szerencséjére ezen a csütörtöki délutánon nem állt a sorban egy rendőrautó, mint két hete a sajókeresztúri „kollégájánál”, mert ezért a manőverért biztosan elszállt volna a jogsi egy pár hónapra…


[related-post post_id="4144279"]

[related-post post_id="4133001"]

[related-post post_id="4131804"]

[related-post post_id="4131424"]

[related-post post_id="4125948"]

[related-post post_id="4116696"]

[related-post post_id="4112851"]

[related-post post_id="4112776"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában