Helyi közélet

2019.01.18. 10:28

Merjünk-e enni vaddisznóhúst?

Miskolc - Már huszonegyre nőtt a bizonyított sertéspestises esetek száma megyénkben.

Miskolc - Már huszonegyre nőtt a bizonyított sertéspestises esetek száma megyénkben.

A múlt heti újabb négy eset után már 21-re nőtt a kilőtt vagy elhullva talált vaddisznóból kimutatott ASP, vagyis afrikai sertéspestises eset a megyénkben. Bodrogolaszi térségéből egy elhullott és két állománygyérítés során kilőtt, míg Hangony közelében egy elhullott állat laboratóriumi vizsgálata igazolta a betegséget. Egyik olvasónk a címben megfogalmazott kérdéssel fordult lapunkhoz: vagyis vaddisznóhúst kapott ajándékba, merjen-e belőle fogyasztani, lehet-e tőle valami baja?

A betegség megjelenésekor megírtuk már, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az ASP nem terjed más fajokra, a házi és a vaddisznón kívül semmilyen állat nem tud megfertőződni, így az emberre sem jelent veszélyt a betegség. A sertések heveny lázas, általános tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegségéről van szó, amelynek kórokozó vírusa jól ellenáll a környezeti hatásokkal szemben, a hőkezelés azonban végez vele.

Tudnivalók

Azt tudni kell, hogy a fertőzött területen lőtt vaddisznó saját célra a negatív intézeti eredményt követően, az állat­egészségügyi hatóság előzetes engedélye alapján használható fel, de csak a fertőzött területen belül. Értékesítése, a területről való kiszállítása szigorúan tilos. Magas kockázatú területen lőtt vaddisznó húsa is csak negatív intézeti eredményt követően és csak Magyarország területén belül használható fel.

A nyers sertéshús fogyasztása természetesen – függetlenül az ASP-től – nem javallott, hiszen a trichinella nevű parányi fonalféreg előfordulhat. Azonban ez a betegség hazánkban nagyon ritka, vannak évek, amikor elő sem fordul, ha mégis, akkor is csupán egy-két esetről van szó.

ÉM-HI


[related-post post_id="4108546"]

[related-post post_id="4021607"]

[related-post post_id="4021392"]

[related-post post_id="4021112"]

[related-post post_id="4008285"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában