Helyi közélet

2018.12.04. 14:36

Szaporítsunk gyökérről

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik legegyszerűbb szaporítási mód, amikor a gyökér darabjait ültetjük tovább.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik legegyszerűbb szaporítási mód, amikor a gyökér darabjait ültetjük tovább.

A gyökérdugványozás lényege, hogy az anyanövényről leválasztott gyökérdarabból fejlődik ki az új növény. Egyszerűbb, mint a zölddugvány, ahol a hőmérsékletnek és páratartalomnak nagy jelentősége van. A tőosztás sok növény esetében nem megoldott, némelyik cserje nagyon lassan és rosszul sarjadzik. Érdemes kipróbálni, hiszen kisebb kockázattal járó szaporítási eljárás. Az optimális időszak november-február között van, amikor a növények pihennek, és az idő fagymentes.

A módszer lényege, hogy fagymentes időben ki kell bontani a növény gyökerét, majd vastagabb, szaporításra alkalmas gyökérágakat választunk ki és távolítunk el. Figyeljünk arra, hogy a gyökérzet egyharmadánál többet ne vágjunk le! A gyökérágakat pár centis darabokra vágjuk, majd cserépben laza, táp­anyagdús talajba dugjuk. Az edényt védett, fagymentes helyre tesszük. Szobanövények esetén a lakásban helyezzük el. Igényének megfelelően öntözzük, pár hét alatt gyökeresedik, tavasszal hajt ki.

ÉM-HI


[related-post post_id="4070555"]

[related-post post_id="4070553"]

[related-post post_id="4069538"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában