Helyi közélet

2018.10.10. 07:44

Gyógyszer-takarékosság: nem váltják ki az összeset

Miskolc - A gyerekeknél csak nagyon kis százalékban tapasztalható, hogy elvész a felírt gyógyszer.

Miskolc - A gyerekeknél csak nagyon kis százalékban tapasztalható, hogy elvész a felírt gyógyszer.

Egy kimutatás szerint megyénkben a betegek mintegy 60 százaléka egyáltalán nem váltja ki a háziorvosa által felírt gyógyszert, vagy más gyógyító készítményt.

Mint mondják, a szívgyógyszereknél ennél egy kicsit jobb az arány, ott 50 százalék körüli az országos átlag. Az okokról érdeklődve T. Mihályné Ilonka néni elmondta: neki bizony közel harminc­ezer forintra rúg a havi gyógyszerkiadása, így van rá eset, hogy a nem elengedhetetlen vitaminokat, fájdalomcsillapítókat egyszerűen nem hozza el a patikából. „De biztonságot ad, hogy ha kell, bármikor kiválthatom” – indokolja, hogy miért íratja fel mégis az orvossal.

Nyomon követhető

Török Lajos gyermek háziorvos szerint könnyen elképzelhető, hogy a felnőtteknél érvényes ez az arány – az egy éve bevezetett monitoring rendszer segítségével már pontosan nyomon tudják követni a felírt receptek sorsát –, sőt olyat is tapasztalt, hogy a patikában segítenek kiválasztani a legszükségesebb gyógyszereket.

A gyerekeknél azonban – mint mondja – csak nagyon kis százalékban tapasztalható ez a tendencia. A fiatalok esetében az orvos által elrendelt és felírt antibiotikumok, egyéb gyógyszerek döntő hányadát kiváltják a gondos szülők.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában