Helyi közélet

2018.03.15. 10:36

Március 15. - Milyen volt a 19. század?

Miskolc - Szemere Bertalan párizsi szalonjában Liszt Ferenc és Wagner is járt.

Miskolc - Szemere Bertalan párizsi szalonjában Liszt Ferenc és Wagner is járt.

A napokban emlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire, legfontosabb személyiségeire. Miskolcon a Herman Ottó Múzeum várostörténeti kiállításán ismerhetjük meg a reformkor időszakát, valamint Szemere Bartalan munkásságát, aki jelentős szerepet töltött be az 1840-es években az ország és a megye politikai-, katonai életében.

Kiemelkedő személyiség

A papszeri épület vezetőjétől, Mlakár Zsófia történész, muzeológustól tudunk meg többet az egykori miniszterelnökről. Mint fogalmazott, Szemere Bertalan kiemelkedő személyisége volt megyénknek és hazánknak. Ha csak a szűkebb környezetünket nézzük, akkor érdemes megemlíteni, hogy a szabadságharc alatt Észak-Magyarország katonai biztosa volt, a védelmet, és a katonai-, valamint a polgári ellátást szervezte. 1848-ban belügyminiszter, 49-ben pedig miniszterelnök lett. Azonban Miskolc is sokat köszönhet neki, hiszen a város kulturális életének egyik legjelentősebb szervezője volt. Ő kezdeményezte például a színház átépítését, de ő volt az utcakövezések elindítója és többek között javasolta a börtönök működésének, közegészségügyi helyzetének a javítását is.

– Számos ügyben publikált, törvényjavaslatokat nyújtott be, hiszen már fiatalon országgyűlési képviselő volt – tette hozzá Mlakár Zsófia.

Szalonhangulatban

A kiállításhoz kapcsolódva a 19. század még jobb megismerését tűzték ki célul a Szemere-szalon programsorozat megálmodói és szervezői. Vámos Katalin művészettörténésztől, a program főszervezőjétől tudjuk, hogy a történeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti, valamint a zenei esték havonta váltják egymást. Fő cél a 19. század hangulatának felidézése, és úgy tűnik, erre van is igény, hiszen a programok telt házzal zajlanak a Szemere-kiállítás „Történelmi arcképcsarnok” termében, amit úgy alakítottak ki, hogy szalonhangulatot árasszon.

– Nem biztos, hogy egy-egy történelmi témájú könyv elolvasására időt szánnak az emberek, de az egy-másfél órás előadást szívesen meghallgatják. Főleg úgy, hogy ezeket olyan szakemberek tartják, akik kiváló kutatói és értői az egyes témáknak. S hogy a szalonhangulat hamisítatlan legyen, egy-egy borászat is bemutatkozik az esteken, ahol illő ételt is kínálunk – sorolta a művészettörténész. A zenei estéket Flach Antal zenetörténész szervezi, aki olyan 19. századi zeneműveket kutat föl, melyek ma már a feledés homályába vesztek.

Megtudtuk, Szemere Bertalan is szívesen hívott meg vendégeket, párizsi szalonjában például Liszt Ferenc és Wagner is járt.

Kossuth Lajos mellett

Szemere Bertalan 1841-47-ig Borsod vármegye egyik főszolgabírója, majd másodalispánja, végül alispánja volt és Palóczy László mellett a megye országgyűlési képviselőjeként Pozsonyban, az 1843-44-es és az 1847-48-as reformországgyűlésen az ellenzék egyik jelentős vezérévé vált. Az 1848-as választáson Miskolc mezőváros országgyűlési képviselőjévé választották. Az alakuló Batthyány-kormányban belügyminiszter lett. 1848 decemberében Felső-Magyarország kormánybiztosává nevezték ki. 1849. május 2-ától miniszterelnök és belügyminiszter Kossuth Lajos kormányzó mellett, a kormány lemondásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában