Helyi közélet

2018.02.08. 17:14

Céljuk: helyben tartania hejőpapi fiatalokat

Hejőpapi - Az önkormányzatnak sikerült úgy gazdálkodnia, hogy több beruházás is megvalósulhasson.

Hejőpapi - Az önkormányzatnak sikerült úgy gazdálkodnia, hogy több beruházás is megvalósulhasson.

Az önkormányzat­nak sem tavaly, sem idén nincs felvett hitele, gazdálkodása stabil, likviditási nehézségek nincsenek – emelte ki Miskolci Tibor Hejőpapi polgármestere a legutóbbi, az elmúlt évet összegző és az idei terveket bemutató közmeghallgatáson. Az önkormányzat legnagyobb bevétele az adókból (főként gépjármű és iparűzési adóból) származik, melynek összege éves szinten megközelítőleg 21 millió forint. „Minden olyan kiadás, amely központilag nem fedezett, amire nem kapunk állami normatívát, azt ebből az összegből fedezzük. Különösen a települési támogatásokat, segélyek kifizetését, pályázati önrészek befizetését, közvilágítást, lakosságtól átvállalt hulladék elszállítás díját (ez nyolc és fél millió forint), zöld terület karbantartást, köztemető fenntartást” – sorolta a polgármester.

Beruházások

Az önkormányzatnak sikerült úgy gazdálkodnia, hogy több beruházás is megvalósulhasson. A korábban elindított tornacsarnok beruházás a műszaki átadás-átvétel szakaszába lépett. Ezt követően az építtető Nemzeti Sportközpontoktól jogutódlással megkapta az Önkormányzat a jogokat a további engedélyeztetési eljárás lefolytatásához. A beruházás összköltsége meghaladta a 263 milliót. Az épület a Hejőpapi Kulturális – és Sportközpont elnevezést kapja, hiszen a mindennapi testnevelés mellett egyéb közösségépítő, kulturális funkciót is be fog tölteni a településen ez az épület.

– Pontosan egy évvel ezelőtt, decemberben Tállai András országgyűlési képviselőtől vehettem át azt a húsz millió forint összegű támogatói okiratot, mely alapján átadtuk az 1910 körül épült, kívülről megújult Művelődési Ház épületét, melyet az eredeti állapotának megfelelően alakítottak ki – idézi fel Miskolci Tibor.

Az épület belső felújítását az elbírálás alatt álló „Biztos Kezdet Gyermekház” nevű pályázatból kívánja a település vezetése megvalósítani. Az orvosi rendelő külső belső felújítására több mint 45 millió forint állami támogatást kaptunk, amit további 2.6 millió forinttal kellett kiegészíteni saját költségvetésből. A 2018. év elején megkezdődnek a közbeszerzési eljárások ezzel kapcsolatban. Bízunk benne, hogy áprilisban, de legkésőbb májusban elindulhat a felújítás. Az orvosi szolgálatot, a védőnői rendelést és a családsegítő szolgálatot ideiglenesen a javarészt közfoglalkoztatásból felújított, régi nevén mondva a „romkocsmába” költöztetik át.

Kiemelt feladat

Az önkormányzat kiemelt célja a fiatalok helyben tartásának ösztönzése és támogatása. Egy hosszabb előkészítő munka eredményeként a testület megalkotta a letelepedési támogatást. Ennek keretén belül a kérelmezőknek 500 ezer forint összegű vissza nem térítendő önkormányzati támogatás adható, de lakás vásárlása esetén a támogatás nem haladhatja meg a vételárának a 20 százalékát. Támogatásban részesíthetők azok a házaspárok, élettársak, gyermekét egyedül nevelők, vagy egyedülállók, akik a kérelem benyújtásának időpontjában a 18. életévüket már betöltötték, pár esetében pedig legfeljebb csak az egyikük töltötte be a 45. életévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában