Helyi közélet

2018.01.16. 19:29

Még mindig látszik a pusztítás a Bükkben

Répáshuta - Messzinek látszik, mire eltüntethetik a tavalyi bükki vihar nyomait.

Répáshuta - Messzinek látszik, mire eltüntethetik a tavalyi bükki vihar nyomait.

Gyökerestül kiforgatott fák mindenfelé, egy-egy szakasz olyan, mintha egy óriás gép gyalulta volna le, fekszik az egész erdő. Hosszú perceken keresztül némán figyeljük a bükki tájat Répáshuta felé, annyira borzongató.

Rettenetes lehetett erre járni a vihar idején – jegyezzük meg, és szinte halljuk a recsegést-ropogást.

Tavaly április 20-án hóvihar volt a Bükkben, amely több települést – Ómassát, Lillafüredet, Répáshutát és Bükkszentkeresztet – zárt el a külvilágtól, Répáshuta volt a leghosszabb ideig a hó fogságában áram és mobiltérerő nélkül. Az akkori hírek szerint tucatnyi megrekedt gépjárművet kellett kimenteni, életveszélyes volt a fák között tartózkodni. Az Északerdő Zrt. később azt nyilatkozta, az erdőkben keletkezett károk mértéke felbecsülhetetlen.

Ezt látnunk kellett most januárban is. Sok helyen dolgoztak a területen, számtalan helyen láttuk a kivágott fákat gúlába pakolva, de még messzinek tűnik a munka vége.

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere is megerősíti, jelentős mennyiség, úgy 80 ezer köbméter fa dőlt ki, ment tönkre a viharban.

– Folyamatosan, rendkívül sok ember dolgozik az erdőben – főként helyiek –, próbálják menteni, ami menthető. Reméljük, hogy a természet megújul – jegyzi meg, az hozhat végső megoldást. Amit csak lehet, az erdészet próbál hasznosítani a kidőlt fákból, és a szociális tűzifa is innen kerül ki.

Kérdezzük, életveszélyes-e még a környék. Erdős Tamás szerint jobb vigyázni, mert még mindig előfordul, hogy egy-egy fa gyökerestül szakad ki a felázott földből, még most is rádőlhet az országútra.

ÉM-HM


[related-post post_id="3572712"]

[related-post post_id="3456402"]

[related-post post_id="3453275"]

[related-post post_id="3452368"]

[related-post post_id="3452236"]

[related-post post_id="3451728"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában