Helyi közélet

2017.12.03. 19:05

„A legifjabb hajtása viszi tovább a fát”

Miskolc - A Leung Ting Wing Tsun Kung Fu – Miskolci Gyerekcsoportja tartott szemináriumot vasárnap a Fazekas utcai általános iskolában.

Miskolc - A Leung Ting Wing Tsun Kung Fu – Miskolci Gyerekcsoportja tartott szemináriumot vasárnap a Fazekas utcai általános iskolában.

Meg tudom magam védeni, ezért is jöttem, de sok barátom is lett." Lipták Dorina

– A gyerekek és a szülők felé az a legfontosabb üzenetünk, hogy a jövőt keressük – nyilatkozta kérdésünkre Si-fu Máday Norbert nagymester, Kelet-európai főinstruktor.

– Ha már több évtizede van ez a harcművészet Magyarországon és ilyen sikeres és ismert, akkor azok az 5-6-8-10 éves gyerekek, akiknek az oktatása a jövőt jelentik, nagyon fontos. Fontos, mert a legrégebbi fának is mindig a legifjabb hajtása viszi tovább a fát. Eljöttünk, oktatunk és megmutatjuk, hogy ennek a harcművészetnek nemcsak szép múltja van, hanem szép jövője is, itt Miskolcon is.

Korábban könnyebb volt a toborzás, a gyerekek bevonása? – kérdeztük.

– A harci művészetek fejlődése és a továbbélés szempontjából nem könnyíti meg az a helyzetet, hogy a gyerekek állandóan a telefont nyomkodják, interneteznek – felelte a nagymester.

– A szülők felelőssége az, hogy a rengeteg agyi és képi inger mellett, ami éri a gyereket, olyan inger is érje, ami fizikálisan megmozgatja. Azokat a klasszikus ősi értékeket; rend, fegyelem, kitartás, akaraterő megszerezzék. Az élet küzdelem! Persze nem lesz mindenkiből mester vagy oktató, netán harcművész, ám az életre való felkészülés során ezek fontos időtlen értékek, melyek kellenek a gyermekeknek.

Tud újat mutatni

Si Hing Szél Gábor mester arról beszélt, hogy ő tartalékos katona. 28 éve a honvédség kereste meg azzal, hogy képezze az állományt. Ezt követően a rendőrségnél, a NAV-nál, a büntetés-végrehajtásnál is oktatott, sok más hely mellett. De a lengyel és a litván speciális erőknek is tud évről évre újat mutatni.

– Amit az egyenruhás állománynak oktatok, az nem a tradicionális Wing Tsun Kung Fu – jelentette ki Si Hing Szél Gábor, aki elárulta: a katonai felderítésnek tart speciális késkiképzést. – Nagyon nagy igény van minderre! A magyar katonák és rendőrök jól képzettek, és ha itthon is ellátják szolgálatukat, ránk vigyáznak, minket védenek. Ez nagyon fontos!

A mester hangsúlyozta: a kung fu nem küzdősport, ez harcművészet, ahol 60-, 70 éves emberek is részt vesznek a foglalkozásokon, természetesen nők és gyerekek mellett.

– Ha valaki kung fuzik, nem lesz legyőzhetetlen, de legalább az esélye meg lesz arra, hogy egy veszélyes helyzetből egészségesen kerül ki – mondta. – Nemcsak önvédelmet építünk, hanem közösséget is, ide jó tartozni!

Lipták Dorina is ott volt a szemináriumon. „Az edzőm Borsodi Bettina, már egy éve kung fuzok!” – mondta a 6.-os kislány. „Meg tudom magam védeni, ezért is jöttem, de sok barátom is lett.”

Pilinszky Áron Magor 9 éves, most a tapadó kéz technikáit tanulják. „Még nincsenek példaképeim, és igen: egy pici izom kell a kung fuhoz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában