Helyi közélet

2017.09.24. 18:40

Tájfajtákat őriznek meg, területet újítanak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Zártkerti Revitalizációs Programot.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Zártkerti Revitalizációs Programot.

Így 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatásból – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi Zártkerti Revitalizációs Program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatón.

Cigányalma, aszalókörte

Az előző két évhez hasonlóan a program az idei évben is szép sikereket mutat fel; a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítására benyújtott 38 pályázatból 34-et részesítettek támogatásban, projektenként 6-10 millió forintos összeggel.

A támogatott mintaprogramok kiválasztása során kiemelt szempontok voltak: a tervezett megvalósítás során a zártkerti besorolás, a termelési erőforrásokhoz való hozzájuttatás és a támogatásban részesülők felkészítése, szakmai nyomon követése és segítése a projekt teljes futam­ideje alatt.

A nyertes önkormányzatok a szerződéskötést követően, támogatási előleg igénybevételével már az idén elkezdhetik értékteremtő, tájfenntartó és génmegőrző munkájukat; így olyan fajták maradnak meg, mint a tüskés körte, a cigányalma, a csörgőalma vagy az aszalókörte.

A program első két évében 50 településen 477 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések, melyek során az önkormányzatok az osztatlan közös tulajdonban lévő gondozatlan földrészleteket felvásárolták, összevonták. A tájfajtákat megőrizve ötvenezer facsemetét, szőlőtövet ültettek el és 80 hektár területet újítottak meg.

A 34 nyertes pályázó között négy megyénkbeli is van. Hernádbűd önkormányzata 8.8, Nekézseny 9.5, Szalonna 9.792, míg Sajókaza kerek 10 millió forintot nyert el a saját programja megvalósítására.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában