Helyi közélet

2017.08.18. 07:31

Idén is várfürdő nélkül Diósgyőrben

Miskolc - A diósgyőriek visszasírják strandjukat, de a városvezetés egyelőre nem tervezi annak felújítását.

Miskolc - A diósgyőriek visszasírják strandjukat, de a városvezetés egyelőre nem tervezi annak felújítását.

Mentsük meg a Diósgyőri Várfürdőt!” Ezzel a címmel alakult júliusban Face­book-csoport. Azóta több mint 10 ezer emberhez jutott el az oldal és több mint 400 követője van.

Csak azt szeretnénk, hogy a diósgyőri strandot újítsák föl és nyissák meg." Ducsai István

– Felhívásunk teljesen politikamentes, számunkra egy a fontos, hogy a város felújítsa a Diósgyőri Várfürdőt, és az újra megnyíljon – mondta portálunknak Ducsai István, az oldal létrehozója. Emlékeztetett: a diósgyőri strand sportolók, értelmiségi baráti társaságok, diósgyőri családok kedvenc helye volt. Ha ismét működne, turisztikai vonzerő lehetne, hiszen gyönyörű környezetben fekszik. Szomszédságában ott a Diósgyőri vár és a Lovagi Tornák Tere. Ezek együtt komplex idegenforgalmi központként működhetnének. A strand kuriózuma volt a szauna a barlangi merülőmedencéjével, sorolta Ducsai István. Hozzáteszi: azért hiányzik nagyon a fürdő, mert a diósgyőrieknek jelenleg semmilyen strandolási lehetőségük nincs.

„Romhalmaz”

Facebook-oldalon sokan siratják a városrész egykori fürdőhelyét.

„Legyen is minden miskolci szívügye a strand, mert borzalmas állapotban van! A kerítés magasságáig ér a gaz, a megmaradt épületek romhalmazok! Mellette virít a Lovagi Tornák Tere, a felújított vár! És csúfoskodik a strand maradványa! Pedig egy igazi látogatott és mindenki által szeretett hely volt! Tiszta, nem zsúfolt és gyönyörű környezetben!” – írja Zoltán. Egy hölgy pedig így emlékezik: „Nagyon sokat jártunk a diósgyőri strandra! Jó volt, hangulatos környezet, büfé, nagyon hiányzik!”

Egy újabb bejegyzés Katalintól: „A város szégyene, hogy ott, ahol turisztikai látványosságra fordítottak súlyos forintokat, ott egy másikat tönkretettek.”

Eszter pedig a következőket írja: „Számomra ez a környék a legkedvesebb hely a világon. Itt nőttem fel és majd minden nyári napomat gyermekként a diósgyőri strandon töltöttem. Imádtam! Elkeseredve néztük, ahogy megcsonkítják a strandot a vár turisztikai fejlesztése miatt. Igen, lehetett volna másképpen, de senki sem hallgatta meg az itt élők szavát. Nagy öröm lenne számunkra, ha sikerülne ezt a falatnyi strandot megmenteni, felújítani és újra megnyitni! Csak pozitívan! Mindig van megoldás.”

Ágnes hozzáteszi: „Itt edzett, majd edzőként tevékenykedett dr. Bitskey Zoltán, aki olimpikonként sokunknak él ma is az emlékében, mert az ő neveltjei voltunk. Amennyiben tiszteljük a kiváló úszó emlékét, úgy kötelez bennünket a szólás az ügy érdekében. Kérjük a döntéshozó városi önkormányzat közgyűlését, hogy mérlegelje a diósgyőri polgárok, családok igényének kérését.”

Egy évre?

Mint arról már az elmúlt években is írtunk, a Diósgyőri Várfürdőt 2003-ban felújították, majd a Lovagi Tornák Tere építése miatt 2014-ben bezárták. Akkor a városvezetés azt mondta, hogy egy évig szünetel a fürdés. Közgyűlési ülésen is többször felvetődött a strand sorsa, a képviselők ígéretet kaptak annak felújítására.

Eredmény nélkül

2016-ban aláírásgyűjtésbe kezdtek a diósgyőriek a várfürdő megmentéséért, de annak nem lett semmilyen eredménye. Tavaly egyébként a városházi szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy „mostani állapotában nem nyithat ki a fürdő. Ugyanis nem áll rendelkezésre az üzemeltetéshez feltétlenül szükséges öltöző, pénztár, és nincs egyetlen vendéglátó egység sem. A szükséges rekonstrukciós munkálatok elvégzése több mint 15 millió forintba kerülne. A diósgyőri városrész lakóinak türelmét kérjük, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően európai színvonalú, minden igényt kielégítő, a környezetbe illő fürdő várja majd őket és a városba látogató turistákat.”

Korábban pedig azt írták: „A strand újjáépítéséről természetesen nem mondott le az önkormányzat, a városrész fejlesztési ütemtervében azonban előrébb szerepel a teljes várrekonstrukció a vizesárok megépítésével. ”

A Facebook-csoport megalakulása kapcsán újra megkérdeztük, mi a terve a városnak a stranddal, amire ezúttal csak egyetlen mondat érkezett az önkormányzati szóvivőtől: „Korábbi válaszunkat csak megerősíteni tudjuk: a diósgyőri strand felújítását egyelőre nem tervezi a város.”


Fürdők versenyben

Megyénkből 8 fürdő vesz részt idén Az év fürdője közönségszavazáson.

A Miskolctapolcai Barlangfürdő 2016-ban megszerezte a győzelmet, így a szabályok értelmében 2017-ben nem indult a szavazásban. Két héttel a verseny vége előtt „Az év fürdője” kategóriában indult mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, valamint „Az év feltörekvő fürdője” kategóriában induló Bogácsi Termálfürdő is a legjobbak között van.

A megyén belüli versenyben a miskolci Selyemréti Strandfürdő is jól áll. A termalfurdo.hu szervezésében idén harmadik alkalommal, három kategóriában keresik az ország legkedveltebb fürdőit. Szeptember elején derül ki, mely fürdők kapták a legtöbb szavazatot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában