Helyi közélet

2017.08.06. 20:16

A kenyér olyan fontos étel, mint a Miatyánk az imáink közt

Hercegkút - Idén is megtartották a Magyarok Kenyere program megyei búzabegyűjtő napját.

Hercegkút - Idén is megtartották a Magyarok Kenyere program megyei búzabegyűjtő napját.

Sok millió búzaszem – egy nemzet. Ez a jelmondata a 2011-ben indult jótékonysági programnak, amelynek keretében a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. Az ötlet prof. dr. Korinek László akadémikus, egyetemi tanár fejéből pattant ki, aki kíváncsi volt rá, milyen lenne az íze annak a kenyérnek, amelyet az ország minden részéből érkező búzából készítenek. Első alkalommal 2011-ben rendezték meg, majd 2013-ban felkarolta a kezdeményezést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A búza több számunkra, mint amit anyagiakban jelent." Győrffy Balázs

385 tonna kenyér

A Világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesor adott otthont a búzabegyűjtő nap ünnepségének, amellyel kezdetét vette az idei összegyűjtés. Rák József, a község polgármestere köszöntötte elsőként a vendégeket, megköszönve, hogy Hercegkutat választották a begyűjtőnap helyszínéül. Mint mondta, településük nem a jó minőségű termőföldről híresült el, sokkal inkább a sváb emberek munka iránti tiszteletéről, igyekezetéről, jövőbe vetett hitéről és a szőlőművelésről.

Míg 2011-ben az első alkalommal rendezett program során 10 tonna búza gyűlt össze, addig tavaly 3001 adakozó 515 tonnát adott össze, amelyből 385 tonna kenyér készült, amit 80 ezer rászorulónak juttattak el a Kárpát-medencén belül. Legnagyobb részben Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványán keresztül, aki úgy fogalmazott: magyar szóra fogja váltani a gyerek ajkán.

– Hamis az az álláspont, hogy a magyar emberek nem tudnak összefogni. A búza több, mint amit anyagiakban jelent. Ahogy az egyik gazda mondta: korábban csak profitot termelt, mióta részt vesz a programban, már látja, hogy mit jelent búzát termeszteni – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: abban bíznak, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében még több adományozó csatlakozik a programhoz a következő években.

Mind a 19 megyében és 12 határon túli régióban gyűjtik a következő napokban a búzát gyűjtőpontokon, amelyek a kamara honlapján megtalálhatók. Megyénkben tavaly 27 tonna búza gyűlt össze kétszáz adományozótól, idén hat ponton várják a felajánlásokat.

A lét, az élet

– A kenyér a lét, az élet, a legfontosabb ételünk és szakrális érték. Olyan fontos a kenyér az ételeink között, mint a Miatyánk az imádságok között – mondta Taskó József, az agrárgazdasági kamara megyei elnöke.

Elmesélte, hogy volt olyan 75 éves bácsi, aki bár nem termel, de segíteni szeretett volna, így vásárolt két zsák búzát, amit aztán felajánlott. Borsodból minden évben a Szepsi Katolikus Egyházközséget támogatják kiemelten személyes adomány eljuttatásával, amit hálaadó szentmisével köszönnek a településen. A megyei augusztus 20-i új kenyér ünnepét pedig Sárospatakon rendezik – tudtuk meg.

A rendezvényen lovas szekérrel érkezett a búzaadomány, amelyet Mészáros Ferenc hercegkúti r. k. plébános áldott meg, majd Fekete Csilla énekelt és helyi fiatal néptáncosok léptek színpadra.

A Magyarok Kenyere idén

A Kárpát-medence magyarlakta tájairól érkező zsákok tartalmát idén is az Összeöntés Ünnepén egyesítik, amelyet augusztus 13-án a Veszprém megyei Nemeshany településen rendeznek. A búzát a malmok szintén felajánlás keretében őrlik meg. A legnagyobb esemény helyszíne Pécs lesz, ahol augusztus 20-án a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor jelenlétében megáldják a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét. A támogatást szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján, az Adományozási Nap keretében osztják szét a rászorulók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában