Helyi közélet

2017.07.03. 14:09

Az aludttejet népszerűsítették Boldván

Boldva - Szombaton sok százan nagyszerűen szórakoztak a boldvai fesztiválon.

Boldva - Szombaton sok százan nagyszerűen szórakoztak a boldvai fesztiválon.

Baljós időben kezdődött a VI. Aludttej Fesztivál, de aztán minden jóra fordult, így a programok közül is csak a traktorhúzó versenyt törölték.

Elhíresült szlogen

– A főzőverseny előtt most is hirdettük, hogy „Tetejével, mint Boldván az aludttejet” – mondta Csabai Gyula, a csaknem háromezer lelkes település polgármestere, aki hozzátette:

Az egész falut, sőt a környéket is meghívtuk, és minden eszközt engedélyeztünk. A csapatok főztek bográcsban, tárcsán, grillsütőn, kályhán, gázon vagy fával, csupán egy feltételt szabtunk. Éspedig azt, hogy az ételeknek tartalmazniuk kellett az aludttejet, vagy valamilyen formáját."

A zsűrielnök ezúttal is Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend kancellárja volt.

– Most is kellemesen csalódtunk, nagyszerű „pályamunkákat” kóstoltunk – közölte a bogácsi gasztronómus-mesterszakács. – A különleges finomságokat, a jók között pedig a legjobbakat díjaztuk.

A Nemzetőrök csapata, élén vitéz-lovag Rásonyi Istvánnal, ezüstérem fokozatot érdemelt ki.

– Tiszadadán születtem és meghívással kerültem ide – újságolta a nemzetőr dandártábornok. – Öhömöt, vagy más néven slambucot készítettünk, a hagyományoknak megfelelően krumpliból, húsos szalonnából, lebbencstésztával, hagymásan.

Juh és kecske

Az egyik sátor alatt a Hidvégardói Tejüzem kínálta kóstolásra termékeit.

– Állataink sajnos nincsenek, vásároljuk a juh- és a kecsketejet, ezekből készítjük termékeinket, amelyek nagyon finomak és egészségesek – jegyezte meg Juhász Barnabás ügyvezető igazgató. – Aludttejet is gyártunk, törzsvásárlóink már tudják, hogy hol kaphatják az ardói finomságot.

A nap végén dr. Gadóczi Bertalan, a település jegyzője összegzett:

Volt itt minden, ami csak kell a helyi polgároknak: népdal, íjászat, tréfás vetélkedő, ki mit tud, motoros felvonulás, humor, ovisműsor, koncert, táncház, főzés, pálinkamustra, aludttejivó-verseny, rendőrségi bemutató. Vendégeinket elvittük a Barátok Házába, a Boldvai Tájházba, a református műemléktemplomba, a Monostor-térre. Örömünkre szolgált, hogy mindenki jól szórakozott községünkben ezen a közösséget összetartó és formáló rendezvényen."

ÉM-KT


A vetélkedők legjobbjai

Főzőverseny

  • Kiemelt aranyérem: Boldvai Nyugdíjas Klub (töltött káposzta)
  • Kiemelt ezüstérem: Szirák Csoport (tárkonyos ragulé)
  • Kiemelt bronzérem: Besenyei Betyárok (vadas vaddisznó).
  • Pálinkamustra

  • Nagy aranyérem: Barva János (2016-os körte)
  • Aranyérem: Vékony Márton (2016. évi szilva) és Takács József (2016. évi birs)
  • Az év pálinkája: Mészáros István (2013. évi szilva)
  • Különleges kategória: Csabai Szilárd (zsályaágyon érlelt 2016. évi almapárlat)
  • Az ezüst- és bronzérmes pálinkák közé került különlegességek: alma-borsmenta, barack, mandarin, meggy, muskotályos szőlő, vadkörte, veres szilva
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában