Helyi közélet

2017.06.10. 09:53

Eper, egy kis cseresznye, és máris ezer forintot fizettünk

Miskolc - Lassan vége az eperszezonnak, így, aki eddig nem főzött be lekvárt, most még megteheti. Olcsóbb nem lesz.

Miskolc - Lassan vége az eperszezonnak, így, aki eddig nem főzött be lekvárt, most még megteheti. Olcsóbb nem lesz.

Végy három kiló epret, ajánlja az egyik recept, amiből megtudhatjuk, ennyi gyümölcsből négy liternyi lekvár készíthető. Az ára – három kilónyi epernek – 2100 és 3000 forint között van, mérettől, állagtól, minőségtől függően. A Búza téri piacon tegnap tettünk egy kört, hogy megtudjuk, mennyibe kerül a befőzés, érdemes-e már most eltenni az epret, cseresznyét, vagy várjunk pár napot, míg olcsóbb lesz. Már az elején megkaptuk a választ, várni nem érdemes, legalábbis az epernél, mert ez már a vége a szezonnak.

– Nagyon sok volt az eső, ami nem tett jót az epernek, így a mostani 700 forintos ár nem hiszem, hogy lejjebb megy – mondta az egyik árus, akinél érdeklődtünk, vigyünk-e lekvárnak valót vagy sem. Ő azt tanácsolta, most vegyük meg, mert ennél már csak rosszabb lesz a gyümölcs minősége.

A piacon szétnézve azért már feltűnt, az eperszezon valóban a végét járja. Ugyan még találtunk szépet – ennek 800 és 1000 forint között volt kilója –, de már a satnyábbak is feltűntek a standokon. De az egyik vásárló szerint lekvárnak az is jó lesz, legalább gyorsan szétfő.

„Ez most olcsó, 700 forint egy kiló. Illetve nem olcsó, de olcsóbb, mint volt” – javította ki saját magát. Majd öt kilónyi gyümölcsöt vásárolt, és elárulta, az unokái miatt kell befőznie, mert imádják az eperlekvárt pirítóssal.

Mentette a menthetőt

– Már túl vagyok a befőzésen – kezdte Szabóné Margó. – Epret nem vettem az idén, otthon a kertemben megtermett. Annyi volt, nem győztük enni, és tíz üveggel lekvárt is tudtam készíteni belőle. A hét eleji nagy vihar azonban nem tett jót neki, leverte, ami még volt. Másnap próbáltam menteni a még menthetőt.

„Én már három éve nem főzöm be a gyümölcsöket, inkább lefagyasztom. Abba nem kell tartósítószer, amikor szükséges, előveszem, megfőzöm, és friss lekvárom van pár napig” – ezt az ötletet Katalin osztotta meg velünk. Elárulta, savanyúságot azért szokott eltenni, de annak még nincs itt az ideje, majd augusztusban.

„Kivárom, amíg a berakni valók olcsóbbak lesznek, de semmi nem olcsó. Számolgatom, néha nem éri meg elrakni semmit, mert a bolti olcsóbb. De úgy vagyok vele, inkább kevesebbet eszem, de az minőségi legyen, és amit én készítek, abban tudom, mi van” – vélekedett.

Így van ezzel Makai Lajosné Zsóka is, aki szerint évről évre drágább a gyümölcs, de mit tehet, szereti, megveszi.

„Már nem bosszankodom ezen, így is ennyi, úgy is. A családomnak fontos, hogy legyen otthon gyümölcs, de mi nyersen jobban szeretjük, mint elrakva vagy lekvárnak” – tette hozzá.

„Eper, egy kis cseresznye, és máris ezer forint…” – sorolta a kosara tartalmát egy vásárló. Aki elmondta azt is, még almát szeretett volna vásárolni, de szerinte az most drága. „Nagyon szép az alma, de 360 forint kilója. Azt mondta az egyik árus, azért ennyiért adja, mert ha olcsóbb lenne, azt vinnék, a primőr meg rárohadna. Hát nem tudom…” – bosszankodott az árakon.

Örüljünk, ha lesz

A kereskedők sem voltak bizakodóak, szerintük az időjárás, a februári fagy nem kedvezett a termésnek, most meg a jég verte el sok helyen a gyümölcsöket. „Örüljünk, ha lesz barack…” – mondta egyikük.

Befőzések ideje

A lekvárfőzés időszaka hagyományosan a nyárhoz kötődik, de azért érdemes tudni, melyik gyümölcsnek mikor van a befőzési ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában