Helyi közélet

2017.06.26. 18:01

50 éve forgatták A völgyet

Háromhuta - Évfordulós vetítést és közönségtalálkozót tartottak Háromhután.

Háromhuta - Évfordulós vetítést és közönségtalálkozót tartottak Háromhután.

A völgy című film forgatásának 50. évfordulója alkalmából, filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót tartottak az óhutai művelődési házban június 17-én.

Díszvendég

Az esemény díszvendége a film egyik főszereplője, Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Érdemes Művész volt. A rendezvény A völgy című film levetítésével vette kezdetét. Az 1967-ben nagyrészt Háromhután forgatott és évtizedek óta archívumban pihenő filmet eddig nem sokan láthatták, így annyi érdeklődő gyűlt össze, hogy a művelődési ház majdnem kicsinek bizonyult. A film vetítése közben, a rögtönzött moziterem szinte minden pontjáról hallani lehetett a közönség halk észrevételeit, mikor valaki egy-egy falubeli statisztát vagy házat felismert a mozivásznon.

A vetítés után a nézőközönség tapsvihara kíséretében Koncz Gábor lépett a színpadra. A beszélgetés során, amelyet Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója vezetett, Koncz Gábor mesélt a forgatással kapcsolatos emlékeiről, neves színészkollégáiról, filmjeiről és életének meghatározó eseményeiről. A jó hangulatú beszélgetés közben egykori statiszták is felszólaltak, és felidézték emlékeiket a film forgatásának idejéből. A közönségtalálkozót Koncz Gábor Romhányi József Az anya és a szülő, illetve Wass Albert Üzenet haza című versének elszavalásával zárta.

Ezt követően Verbovszki Károly, Háromhuta polgármestere a település önkormányzatának nevében nyújtott át ajándékot számára, megköszönve a látogatást és a kellemes hangulatú közönségtalálkozót. A rendezvény során az érdeklődők egy, a film forgatása alatt készült fotókból összeállított kiállítást tekinthettek meg.

ÉM-VD


A filmről

A völgy (fekete-fehér magyar filmdráma, 1967)

A filmet Hernádi Gyula forgatókönyve alapján Rényi Tamás rendezte. 1967-ben, javarészt Háromhután, azon belül is Középhután forgatták. Stáblistáján olyan legendás színészek neveit találjuk, mint Koncz Gábor, Avar István, Bárdy György, Koltai János, Molnár Tibor, Psota Irén, Sulyok Mária, Pálos Zsuzsa, Pap Éva, Molnár Piroska, Medgyesi Mária, Kohut Magda, Dajka Margit. A statiszták háromhutai és környékbeli lakosok voltak. A film bemutatására politikai okok miatt nem kerülhetett sor, ezért Magyarországon nem vált ismertté. Nyugaton azonban felkeltette a filmes szakma képviselőinek érdeklődését, és 1972-ben Angliában az év legjobb külföldi filmjének választották. (Films and Filming, brit filmkritikusok díja).

Története röviden: A falu férfi tagjai mind bevonultak katonának, csak az asszonyok maradtak otthon. Egy napon a hegyen élő remetével négy katonaszökevény érkezik a faluba. A nők úgy döntenek, hogy minden éjjel más-más házban rejtik el őket. Az egyik féltékeny asszony azonban elárulja a szökevényeket és ezzel megpecsételi a falubeliek sorsát. A bevonuló hadsereg a katonaszökevényeket bújtató falu minden lakójával végez. A film állítólag megtörtént eseményt dolgoz fel, melyet a román hadsereg követett el az I. világháború végén. A filmet Aczél György kommunista politikus utasítására, a románokkal való esetleges konfliktus elkerülése miatt nem mutathatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában