Helyi közélet

2017.03.21. 13:53

Pataky Attilát is kőbe „öntötte” a szobrász

Harsány, Miskolc - A miskolci Rockmúzeumba szánták, de végül Harsányban kapott helyet.

Harsány, Miskolc - A miskolci Rockmúzeumba szánták, de végül Harsányban kapott helyet.

Úgy tudjuk, ez idáig egyetlen szobor készült Pataky Attila rockzenészről. Csaknem másfél évtizeddel ezelőtt Nagy Róbert szobrász-restaurátor „öntötte” kőbe a zenészt. Az elkészült alkotást Pataky Attila felajánlotta a miskolci Rockmúzeumnak, de mivel az már soha nem készül el, így Harsányban, a szobrászművész falujában talált otthonra a mellszobor. Nagy Róbert állandó kiállításának egyik központi eleme, de emellett plasztikáit is megtekintheti a közönség.

A Gábor Áronban tanult

– A rajzolás, festés, illetve a plasztika iránti vágyamat már kölyökkoromban felfedeztem, és szüleim támogatásával, szakemberek irányításával kezdtem el fejleszteni – mesélte Nagy Róbert. – 1994–1999-ig a miskolci, akkori nevén Gábor Áron Művészeti Iskola Szakközépiskolában ötvös-fémműves szakra jártam. Ekkor alakult ki bennem a nagyobb, ezüstműves munkák, a plasztikus formamegoldások és a szobrászat szeretete. A szobrászat elmélyült szemléletmódját, az akkori művésztanárok közül kiemelten Jószay Zsolt szobrászművésznek köszönhetem.

Az iskola sikeres elvégzése után felvételt nyert a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász-restaurátor szakára. „Itt 2000 és 2005 között lehetőségem nyílt az országos művészeti élet legnagyobb múltú központjában fejlődni, elsajátítani a res­tauráláshoz elengedhetetlen konzervatív szobrászatbeli hozzáállást és persze a szakmai követelményeket” – fogalmazott.

Két iskolában tanít

Nagy Róbert több területen is tevékenykedik, a szobrászat mellett két iskolában is tanít: rajzot és ötvös-fémművességet. De – tette hozzá – az igazi szerelem a szobrászat és a restaurálás a számára. Munkái közül szívesen említette a harsányi I. világháborús emlékmű rekonstrukcióját és az azt lezáró bronz turulmadárszobrot, a mezőkövesdi Szent István-szobrot, valamint Kós Károly mellszobrát, ami az iskola udvarán kapott helyet. De a megyehatáron kívül is dolgozott: a dunaföldvári későbarokk kálvária feszületét restaurálta, valamint a mogyoródi Hungaroring szoborpark számára még egyetemistaként készített két portrét, az egyik Philip Hillt, a másik pedig Nigel Mansellt ábrázolja.

Pataky Attila mellszobrára visszatérve Nagy Róbert elmesélte, hogy 2003-ban egy ismerőse által került kapcsolatba a zenésszel. Budapesten találkoztak, ahol több fotót készített a miskolci születésű rockerről. Ezen képek alapján készült el – 1,5-2 hónap alatt – az alkotás. „Nem tudom, hogy most mi a szabály, de akkoriban élő személyről nem készítettek szobrot, ez ebben is kivétel volt. Amikor Pataky Attila meglátta az alkotást, tetszett neki, és felajánlotta a Rockmúzeum számára. De mivel ez már soha nem készül el, így marad Harsányban a mű” – mondta.

– Szabó Gergelynek, Harsány polgármesterének köszönettel tartozom, hogy a közösségi házban megnyílhatott az állandó kiállításom, illetve ő kért fel a harsányi turulszobor megalkotására is. Ez utóbbi is nagy dolog volt számomra, hiszen a településen nőttem fel, és alkothattam Harsánynak egy köztéri szobrot.

Mivel több művészeti ágban is kipróbálta magát Nagy Róbert, így kíváncsiak voltunk arra is, miért a szobrászat mellett tette le a voksát.

„Nagyobb formát megfogni, a részleteket kidolgozni, a mondanivalót ilyen formán megjeleníteni sokkal inkább vonz” – válaszolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában