Helyi közélet

2017.01.26. 08:29

Fiatalok Háza: már nem tudtunk bejutni

Miskolc - Tavaly sürgős volt a lakók kiköltöztetése, pedig azóta is üres az épület.

Miskolc - Tavaly sürgős volt a lakók kiköltöztetése, pedig azóta is üres az épület.

Jöttek volna két héttel ezelőtt, akkor még be lehetett menni, a hajléktalanok is ki-be jártak – mondta szerda reggel egy fiatalember az egykori Fiatalok Háza előtt. Látta ugyanis, hogy a József Attila utca 45. szám alatti épületbe be szeretnénk jutni. Az ajtó azonban zárva volt, kiderült, néhány napja biztonsági őrök védik a házat és a hozzá tartozó területet is.

Egy éve üres

Itt volt az ideje, hogy egy év után védelmet kapjon az ingatlan, hiszen a közelmúltban egy olvasónk is panaszkodott az ottani állapotokra. Mint írta: egy évvel ezelőtt sürgős volt a költözés, a lakókat szinte erőszakkal tették utcára, most meg magára van hagyva a ház. „Egy éve üres az épület, csak a drogosok és ki tudja még, milyen elemek kedvelt találkahelye, akiket ha rajtakapnak a lenti üzlet dolgozói (akik még szívükön viselik a ház sorsát), akkor menekülnek el. Szó szerint préda lett a ház, csoda, hogy még nem szedték teljesen széjjel a berendezéseket, de gondolom, ez csak idő kérdése. Ürülék, injekciós fecskendők, alkoholosüvegek díszítik a lépcsőházat. A bejárati ajtókat már hónapok óta nem lehet kulccsal zárni, a földszinten a postaládák kifeszítve, az ajánlott értesítések, levelek a földön szanaszét, közte borosüveg. A pincében csöpög a víz, már kis tavat képez…akik sok családot kétségbeesésbe, kölcsönök felvételébe zavartak, törődhetnének a körülményekkel. Egy hatvanöt lakásos házat miért kell az enyészetnek hagyni” – sorolta levelében olvasónk.

Az egykori Fiatalok Házának kálváriájáról többször is beszámoltunk. A történet azzal kezdődött, hogy a Fiatalok Háza Kft. egyik tagja csődbe ment, és az épületet átvette a felszámoló. Az önkormányzatnak – annak ellenére, hogy tagja volt a kft.-nek – nem lett volna jogi kötelessége megoldani a bérlők lakásproblémáját, de erkölcsi kötelességének érezte, ezért többször is belső pályázatot írt ki számukra. Többen el is költöztek, de 4-5 családnak még tavaly januárban sem sikerült lakáshoz jutnia. Ők kénytelenek voltak maradni akkor is, amikor a felszámoló végleg lekapcsoltatta a fűtést az épületben.

Lapunk is próbált megoldást keresni a lakók számára, hogy a téli mínuszokban ne a fagyos lakásban kelljen lenniük, de végül az önkormányzat által kiírt lakáspályázaton sikerült otthonhoz jutniuk. Ennek egészen pontosan egy éve, azóta üres az épület.

180 millióért adták el?

A lapunkhoz érkező szerkesztőségi levél kapcsán megkerestük a felszámolót. Többek között azt kérdeztük: miért kellett a lakókat azonnal kiköltöztetni, a fűtést lekapcsolni, ha azóta is üres az épület, ki felügyeli, felügyeli-e egyáltalán valaki a házat? Választ nem kaptunk.

Az Elektronikus Értékesítési Rendszeren, ahol a Magyarországon felszámolási eljárás alatt álló gazdasági társaságok, illetve civil szervezetek vagyontárgyainak nyilvános értékesítése történik, megnéztük, szerepel-e a Fiatalok Háza. Találtunk adatot: a felszámoló 160 millió forintért hirdette meg az ingatlant, és úgy tűnik, decemberben 180 millió forintért sikerült értékesítenie. Arra vonatkozó információt azonban nem találtunk, hogy ki lett az új tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában