Helyi közélet

2016.11.02. 00:15

Prima Díj - A Magyar Népművészet és Közművelődés kategória jelöltjei

Miskolc - Az idén is lesz Prima Díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Népművészet és Közművelődés kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Miskolc - Az idén is lesz Prima Díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Népművészet és Közművelődés kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Bíró Tibor fesztiváligazgató

Sátoraljaújhelyen született 1959-ben. Tanulmányait a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte. A miskolci önkormányzat tulajdonban lévő CINE-MIS Moziüzemi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Nős, fia a Miskolci Egyetemen végzett jogász. A filmterjesztés és moziüzemeltetés területén több mint 30 éve dolgozik a legkülönfélébb beosztásokban.

A CINE-MIS Nonprofit Kft. vezetését több mint 20 éve látja el, számos helyi és nemzetközi filmszakmai eseményt szervezett. A Cine­Fest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és igazgatója. Hazai és külföldi filmszakmai rendezvények rendszeres előadója és résztvevője. Nemzetközi filmszakmai szervezetek delegáltjaként a legjelentősebb európai filmfesztiválok zsűrijeinek munkájában vett részt: Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2 alkalommal Europa Cinemas és Nemzetközi Art Mozi Szövetség zsűrije); Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál; Festroia Nemzetközi Filmfesztivál, Portugália; RIFF – Independent Film Festival Roma, Olaszország. Középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik. Hosszú évek óta tartó együttműködést követően 2012-ben a milánói székhelyű nemzetközi filmszakmai szervezet, a MEDIA SALLES igazgatóságának tagjává választották. Több nemzetközi szakmai továbbképzés szervezésében és lebonyolításában vett részt szervezőként és előadóként.

Az általa vezetett cég legnagyobb vállalkozása a Cine­Fest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, mely már 13. alkalommal került megrendezésre. A fesztivál mára nem csak hazánk legnagyobb film­szakmai eseményévé vált, hanem nemzetközi szinten is jelentős elismerésre és ismertségre tett szert. Eddigi elismerései: Miskolc Város Nívódíja (2008), Miskolci Múzsa Díj (2013).

ÓMI Zenés Színház Egyesület

Az Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) Zenés Színháza 2006-ban kezdte el bontogatni szárnyait a kultúra és művészet világában. Egyesületté 2014-ben alakultak. A társulatot tehetséges amatőr fiatalok alkották és alkotják ma is, akiket a zene, a tánc és a színház varázsa hozott össze. A baráti társaság egyre nagyobb népszerűségre tett szert a közel egy évtized alatt, egész évben hívják őket a megye számos rendezvényeire. Kezdetben operett-, musical- és retro­válogatásokból készítettek az ózdi közönség számára egész estés gálaműsorokat, amit a nagyobb kihívások követtek: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Anconai szerelmesek, Vacak, a hetedik testvér, Padlás, Egy csók és más semmi.

A színpadra állított darabok mindegyike az egyesület művészeti vezetőjének, Béri Lászlónak egyedi látásmódját és fantáziavilágát elevenítik meg, akinek elhivatottsága 2014-ben elnyerte méltó jutalmát: Ózd Városért kitüntető díjat kapott. A társulat a 2016-os évet fennállásának 10. évfordulója alkalmából folyamatos előadásokkal szeretné méltó módon megünnepelni, valamint még színesebbé tenni, melyek között egy újfajta műfajban is megmutatták magukat. Augusztusban egy táncszínházi produkciót vittek színpadra, Napos oldal címmel. Az alázatos és kitartó munka évről évre bebizonyítja, helyük van Ózd város kulturális életében. A városi rendezvények, nemzeti ünnepek nélkülözhetetlen szereplői, sőt a megye is elismerően vélekedik róluk. Ennek ékes bizonyítékaként kapták meg idén januárban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kultúrájáért kitüntető díjat. Az évet egy közel két és fél órás, háromfelvonásos jubileumi gálaesttel szeretnék zárni. A 10. születésnapjukat ily módon szeretnék megünnepelni közönségükkel, meghálálva azt a szeretetet és figyelmet, amellyel éveken keresztül kitüntetik a társulatot.

Zemplén Táncegyüttes

A Zemplén Táncegyüttes 1999 őszén alakult Sátoraljaújhelyen. Céljuk azóta is jó közösséget építeni az óvodásoktól a nyugdíjasokig. Tagjai lelkes amatőr táncosok, diákok és felnőttek. A Bokréta Alapfokú Művészeti Iskolában működnek – részben az iskola tanulói biztosítják az együttes utánpótlását.

Rendszeres résztvevői a legrangosabb hazai fesztiváloknak, versenyeknek. Számos európai ország mellett az eltelt évek alatt többször jártak a tengerentúlon is.

Az együttes feladatának tartja, hogy Zemplén teljes tánc-, zene-, viselet-, ének- és szokáshagyományait felgyűjtse és színpadra alkalmazva életben tartsa őseink népi kultúráját.

A Bodrogköz és a Hegyköz után jelenleg a Hegyalja múltját kutatják az iskola tanárai, diákjai és az együttes felnőtt táncosai közreműködésével.

A nézők és jeles szakemberek nagy elismeréssel dicsérték a nemrégiben elkészült Pusztafalutól Karcsáig című műsorukat.

A Zemplén Táncegyüttes egyik legfontosabb feladatának érzi, hogy a határon túl – Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben, sőt Dél-Amerikában – élő magyarokkal jó kapcsolatot ápoljon.

A sátoraljaújhelyi Bokréta Művészeti Iskola 1998-ban alakult, fenntartója a Bokréta Művészeti Alapítvány. Az iskola a hagyományos kultúra megismertetése mellett többféle lehetőséget kínál a néptánc, a történelmi táncok és a népművészet iránt érdeklődő, készséget mutató 6–22 éves korú gyermekek, fiatalok számára, akiknek közel 50 százaléka hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanuló. Az iskola célkitűzései: a magyar néptáncok, gyermekjátékok hiteles tolmácsolása, a társastáncok korszerű oktatása, bemutatása, hitelesség, autentikus előadásmód.

ÉM


Miskolc - Az idén is lesz Prima díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Képzőművészet kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Miskolc - Az idén is lesz Prima-díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Tudomány kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Miskolc - Az alkotó, értékteremtő tevékenység elismeréséből megyénkben is hagyományt kellett létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában