Helyi közélet

2014.01.22. 16:32

Közlemény - MSZP: Miskolci szemétből gazdagodik Simicska cége!

Miskolc - Felsőnyárádi cég járműveivel gyűjtik össze a miskolciak szemetét, amit egy kurityáni cég szállít ki Hejőpapiba. Egy Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó budapesti cég pedig arra hívhatja fel több mint 120 millióért a miskolciak figyelmét, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet. Utóbbi ügyében kérdés: ezt miért nem a tavaly 130 millió forintnyi közpénzzel kitömött miskolci kommunikációs cég végzi? Már megint miért nem miskolci cégeket bíznak meg miskolci feladatokkal?

Miskolc - Felsőnyárádi cég járműveivel gyűjtik össze a miskolciak szemetét, amit egy kurityáni cég szállít ki Hejőpapiba. Egy Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó budapesti cég pedig arra hívhatja fel több mint 120 millióért a miskolciak figyelmét, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet. Utóbbi ügyében kérdés: ezt miért nem a tavaly 130 millió forintnyi közpénzzel kitömött miskolci kommunikációs cég végzi? Már megint miért nem miskolci cégeket bíznak meg miskolci feladatokkal?Mindezt a szocialista dr. Varga László országgyűlési és Bartha György önkormányzati képviselők kérdezték szerdán Miskolcon.

Sajtótájékoztatójukon elmondták: a MiReHuKöz Kft. (az a cég, amely január 1-jétől felel a miskolciak szemétszállításért) hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést folytatott a hulladékgyűjtés- és szállítás feladatainak teljesítéséhez szükséges gépjárművek bérletére. Tette mindezt azért, mert saját járművei nincsenek. A Közbeszerzési Értesítő legutóbbi számából derült ki az, hogy a feladatot nem egy miskolci, hanem egy felsőnyárádi cég végezheti nettó 175,5 millió forintos – bruttó 222,8 millió forintos – bérleti díjért.

A MiReHuKöz Kft. ugyancsak hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban kiválasztott egy céget, ami a begyűjtött hulladékot a Hejőpapi Regionális Hulladéklerakóba fogja szállítani, nettó 57,2 millió (bruttó 72,6 millió) forintért. A nyertes ajánlattevő ismét nem miskolci, hanem egy kurityáni cég.

Ugyanakkor mindkét hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban egyetlen egy ajánlattevő volt. Mivel egyik cég sem miskolci székhelyű, ezért nem Miskolcon fizetnek majd adót sem.

Miskolc önkormányzata szintén közbeszerzést írt ki a Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése elnevezésű projekt lakossági tájékoztatást segítő kommunikációs szolgáltatására. A közbeszerzés nyertese a Fidesz volt pártpénztárnoka, az összességében százmilliárdos közbeszerzéseket elnyerő Közgép tulajdonosa, Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó MAHIR Kiállítás és Rendezvény Kft., valamint a MonDay Consulting Kft., 96,6 millió (bruttó 122,6 millió) forintos ajánlattal.

Mindez a képviselők szerint azért nagyon furcsa, mert Miskolc honlapján az szerepel, hogy a projekt támogatási szerződését 2012. március 06-án írták alá, míg a megvalósítás tervezett befejezési dátuma 2013. december 31. Ráadásul a pályázat célja – többek között – a szelektív házhoz menő gyűjtés kialakítása a csomagolási és zöld hulladékokra. A szelektív házhoz menő gyűjtés azonban már 2012 óta működik Miskolcon, azt a lakosság jól ismeri. Akkor mit kell most és utólag, a projekt tervezett befejezési határideje után kommunikálni mintegy 120 millió forintért?

Kérdéses továbbá, hogy a város tavaly 130 millió forintnyi működési támogatással (azaz az adófizetők pénzéből) kitömött kommunikációs cége, a Mikom Nonprofit Kft. miért nem indult el ezen a nyilvános közbeszerzésen, hiszen van tévéje, honlapja, újságja? A MiReHuKöz-ös közbeszerzésekre miért nem hívtak miskolci cégeket?

Ezekre a kérdésekre várnak választ a szocialista képviselők.

- Dr. Varga László országgyűlési és Bartha György önkormányzati képviselő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában