Helyi közélet

2016.11.10. 16:21

A Buteyko-légzés, amelytől még a lélek is képes arra, hogy kisimuljon

Miskolc - Nem először adunk hírt arról, hamarosan újabb tanfolyam indul, amely segít elsajátítani a helyes légzést.

Miskolc - Nem először adunk hírt arról, hamarosan újabb tanfolyam indul, amely segít elsajátítani a helyes légzést.

Mielőtt először írtam volna róla, többször is megkeresett egy férfi azzal: írjak a módszerről, amelynek lényege, hogy megtanítja az embereket a helyes légzésre. Sokáig nem vettem komolyan, abban a meggyőződésben, hogy de hiszen a légzés automatikus. A Varga-Szi­lágyi Gyulával folytatott első másfél órás beszélgetésünk után azonban magam is hinni kezdtem benne. Sőt, a hallottakat azóta sokszor kamatoztattam is a gyakorlatban. Ez nálam bevált stresszhelyzetekben, vagy ha például felfelé kaptatva légszomj tör rám. A Buteyko-módszert egy háromszor nyolcórás tanfolyamon lehet elsajátítani, de nekem már az is segített, hogy ahelyett, hogy mélyeket lélegeztem volna orron be és szájon ki – miként azt például annak idején a tornaórákon igyekeztek belénk sulykolni –, csukva tartottam a számat, és finoman, aprókat lélegeztem.

Egyre többen jönnek egészségesek is a tanfolyamra.” Varga-Szi­lágyi Gyula

Varga-Szilágyi Gyula, a Buteyko-légzés első magyarországi trénere is megerősíti: bár kezdetben főleg asztmával, illetve a hasonló, de súlyosabb tünetekkel járó, COPD-vel küszködő betegek számára ajánlották a módszert, de tapasztalataik, eredményeik alapján sokféle keringési, idegrendszeri vagy éppen alvási probléma esetén is igen látványos javulást eredményez. Sőt, egyre többen jönnek egészségesek is a légzéstanfolyamra.

Megszűnt vagy ritkult az inger

– A módszer elsajátítói ugyanis arról számolnak be, csökkentek vagy teljesen meg is szűntek a szorongással, pánikbetegséggel, álmatlansággal, horkolással, légzéskimaradással járó tüneteik is – támasztja alá Varga-Szilágyi Gyula. – Nagyon látványos eredmények jelentkeznek a gyakori éjszakai vizelés miatt szenvedőknél is. Nem egy páciens, akinek nyugalmát akár három-négyszer is megzavarta a vécére járás kényszere, ma már akár átalussza az egész éjszakát. Általánosságban: olyan eset nem fordult elő, hogy ne ritkult volna az inger.

Felvetem: a gyakori éjszakai vizelés hátterében sok ok állhat, többek között prosztata­probléma.

Arra is jótékony hatással lehet a helyes légzés? Ráadásul éjszaka, amikor nem is kontrolláljuk, hogy miként vesszük a levegőt?!

A tréner azonban nem akad fenn a hitetlenkedésemen, azonnal kész a magyarázattal.

Kevesebb levegővel

– A túllégzés miatt a szervezetben csökken a szén-dioxid, emiatt görcs alakul ki a simaizomzatban, amely többek között a hólyag falában is megtalálható. De az erek falát borító simaizom összehúzódásának hatására megnövekszik például a vérnyomás is. Aki a Buteyko-módszert kellően elsajátítja, a helyes lélegzéssel hozzászoktatja a szervezetét a kevesebb levegőhöz, így éjszaka, még álmában is kevesebb levegőt lélegzik be, ami által a szervezet a megfelelő mennyiségű szén-dioxidhoz jut. Ennek hatására ellazul az érrendszer simaizomzata, javul a keringés, így több oxigén jut el a sejtekhez. Ugyanezen kedvező hatásnak köszönhető a légszomj, a köhögőroham oldódása, amelyet szintén a simaizomzat, a hörgők simaizmainak görcse okoz. A Buteyko-légzés által feljavult oxigénellátás az idegrendszer működésének is kedvez. Oxigénhiányos idegrendszerrel ugyanis az emberek túlreagálják a stresszhelyzeteket. A Buteyko-légzés hatására megnyugszik az illető, sokkal jobban bírja, tudja kezelni a stresszhelyzeteket.

Varga-Szilágyi Gyula egy konkrét példát is hoz:

– Az egyik, nyolcvan fölötti hölgy résztvevő úgy fogalmazott: a Buteyko-légzéstől kisimult a lelke.

További jótékony hatásokat is említ a tréner:

– A helyes légzéssel a fájdalomküszöb is megemelkedik, azonnali hatásként csökken vagy akár meg is szűnik a fejfájás. Ha az ember a légzését le tudja csökkenteni, abban a pillanatban elviselhetőbbé válik a fogfájás is. Szüléskor is kifejezetten jól jön a Buteyko-légzés, hiszen akkor különösen fontos, hogy a simaizomzat ellazuljon és a fájdalom csökkenjen.


Tíz év alatt

Varga-Szilágyi Gyula elkötelezettnek érzi magát a módszer terjesztésére. 10 év alatt több mint 3 ezren végeztek a tanfolyamain. Évek óta már őt keresik meg, nemcsak Magyarországról, de Pozsonyból és Marosvásárhelyről is. Miskolcon hamarosan újabb tanfolyama indul. A tanfolyamok ára borsos ugyan, de tüdőgyógyászok ingyen vehetnek részt rajta, ezenfelül a tanfolyam első másfél órás előadása bárki számára ingyenes.

Egyre több résztvevő számol be arról, hogy az orvosuk javasolta a Buteyko-módszer elsajátítását, más páciensük kedvező tapasztalatai alapján.

Az első magyarországi tréner állítja, sokan már az első másfél órás előadáson hallottaknak is hasznát veszik.


A baj forrása, hogy túllélegzünk

Az emberi faj évezredeken keresztül egészen másféle életmódhoz szokott, mint ahogyan ma élünk. A mai embert sújtó ártalmak, az állandó feszültség, a stress­z, az ülő életmódból fakadó mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, mindezek legtöbbet a légzésünknek ártottak.

Amikor megszületünk, még jól lélegzünk. Ám felnőve már a legtöbb ember a szükséges levegő többszörösét lélegzi be és ki. Ezzel kilélegzi a szén-dioxidot, mielőtt még az elérhetné az egészséges élethez szükséges 6,5 százalék koncentrációt. Márpedig a szén-dioxid ugyanolyan elengedhetetlen feltétele az életnek, mint az oxigén.

Szén-dioxid hiányában a vérben lévő oxigén nehezebben jut el a sejtekhez, szervezetünk oxigénhiányos állapotba kerül, ennek előbb-utóbb valamilyen betegség lesz az eredménye.

Ugyanakkor a helyes légzés hatására minden sejtünk megkapja az egészséges működéshez szükséges mennyiségű oxigént, ettől javulnak a belső folyamatok, a keringés, az anyagcsere, a vérnyomás, a pulzus, a pH, és a szervezet átáll egy egészségesebb működésre – állítja a Buteyko-légzés hazai terapeutája, Varga-Szilágyi Gyula.


Miskolc - Három elismert magyar orvos, más-más egyéniség. Ám együttesen vallják: a hitnek szerepe van a gyógyulásban.

Miskolc - Gréta 19 éves volt. Fiatal és erős. Előtte állt az érettségi, az egész élet – és közelgett a 20. születésnapja. Interjú: Zavodni Grétával, A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt című könyv írójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában