Helyi közélet

2016.10.17. 12:37

Sárospatakon a diákoknak nincs „múlt idejük”

Sárospatak - Átadták a Sárospataki Református Teológiai Akadémia új internátusát.

Sárospatak - Átadták a Sárospataki Református Teológiai Akadémia új internátusát.

Sárospatak. Csécsi János nevét viseli a Sárospataki Református Teológiai Akadémia új internátusa, amelynek két épületét szombaton adták át.

A lakók közösségének a szellemisége határozza meg a helyet. Dr. Füsti-Molnár Szilveszter

Együtt élni

– Két évvel ezelőtt a lányinternátus újult meg, kialakult bennünk az elképzelés, hogy a campus jelleget kívánjuk erősíteni – mondta az átadón dr. Füsti-Molnár Szilveszter, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora. – A teológiai oktatás, a lelkészképzés jellege abban is megmutatkozik, hogy a teológiai akadémián nem csupán oktatás folyik, hanem a hallgatók egy közösségben élnek. Ez is megerősíti őket abban a tudatban, hogy számíthatnak egymásra.

Dr. Füsti-Molnár Szilveszter elmondta, a kivitelezők nagyon hamar megértették, a Kazinczy úton található épületegyüttes ahhoz a küldetéstudathoz tartozik, amelyet jelenleg a református egyház képvisel.

– Egy épület nem határozhatja meg a benne élők szellemiségét. Ez pont fordítva van, a lakók közösségének a szellemisége határozza meg a helyet. Éppen ezért, ez a most átadott épületegyüttes akkor válik majd igazán hasznossá, ha a benne élők, a hallgatók és az idelátogatók belső indíttatásból alkotnak egységes közösséget – mondta a rektor.

Hozzátette: az épület nem csupán kollégiumként működik, hanem a sárospataki teológiára látogatók számára szálláshelyet is biztosít.

Mindig az marad

– Aki egyszer sárospataki diák volt, sohasem szűnik meg annak lenni és gyakran visszalátogat. Patakon nem lehet múlt időben beszélni a diákokról – tette még hozzá dr. Füsti-Molnár Szilveszter rektor.

A kezdetektől: pataki teológiatörténet

Sárospatakon az 1530-as években jött létre protestáns iskola, ahol a 16. század végén már nagyon komoly gondot fordítottak a teológia tanítására. A teológiát, filozófiát és természettudományos szakokat magasabb szinten a peregrinus diákok néhány szemeszteren át nyugat-európai akadémiákon és egyetemi fakultásokon tanulták.

1957-től a Tiszáninneni Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei néven működhetett tovább a kollégium „maradéka” egyházi intézményként, és emlékeztetett megszüntetett anyaintézményének, a Sárospataki Református Kollégiumnak több évszázados valóságára.

1989 januárjában jegyezték be a Sárospataki Református Kollégium Alapítványt az újrainduló kollégium támogatására. 1990. március 21-én aláírták az állam és az egyház közötti megállapodást, melynek eredményeképpen július 1-jén az egyház visszakapta az iskola épületeinek egy részét, s ez év szeptemberétől újraindult a kollégium gimnáziuma. Közben elkezdődött a Teológiai Akadémia újjászervezése is. 1991. október elején negyven évi kényszerszünet után 49 hallgatóval folytatta munkáját az Akadémia, államilag elismert hittudományi főiskolaként.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában