Helyi közélet

2016.09.03. 19:58

Hatalmas tömeg a Császta Búcsún

Edelény - Tizenegyedik alkalommal várták a kilátogatókat az Edelény melletti Császta-hegyre, ahol a hagyományoknak megfelelően rendezték meg az idei búcsút.

Edelény - Tizenegyedik alkalommal várták a kilátogatókat az Edelény melletti Császta-hegyre, ahol a hagyományoknak megfelelően rendezték meg az idei búcsút.

Az Edelényi Hegyek Közössége szervezi a Császta Búcsút, amely mára méretében, rendezvényeiben és látogatószámában is alaposan kinőtte magát. Mint Virág Tamástól, a közösség elnökétől megtudtuk, a főzőversenyre például az ötven kijelölt főzőhelyet bőven meghaladó számú csapat jelentkezett, így kénytelenek volt több nevezést visszautasítani, ahogy a jelentkező árusok, kiállítók egy részének sem jutott hely.

Együtt isszák egymás borát

De nem sok szabad hely volt a búcsú napján a hegyen sem, hatalmas emberáradat hömpölygött a területen, igazi búcsúhangulatot teremtve.

– Az értékeink mentén rendezzük a búcsút a szőlőgazdákkal és az egyházzal karöltve, és elmondhatom, hogy mára a város meghatározó kulturális, közösségi rendezvénnyé nőtte ki magát. Minden évben van egy vezérgondolat, ami köré építjük, tavaly a felvidékiség volt az ottani és az anyaországi magyarok egymásra találása. Idén a több száz éves lengyel, magyar barátság jegyében szerveztük a búcsút, tovább erősítve a helyi szinten működő és az országok közötti barátságot – mondta el Virág Tamás.

Edelénynek ugyanis van egy lengyel testvérvárosa, a sziléziai vajdaságban található Siewierz személyében.

Határon túlról is

A búcsú megnyitóján részt vett és beszédet mondott ZygmuntGaloch, a Krakkó-Tyiec bencés apátság részéről, de több lengyel vendég és küldöttség is érkezett. Virág Tamás azonban hangsúlyozta, hogy sok határon túli magyar is visszatérő vendége a Császta Búcsúnak.

A Bográcsos Főzőverseny mellett malacot is sütöttek, színpadra lépett az Edelényi Férfikórus, a Császta Néptáncegyüttes, a Tényleg Zenekar,Siewierzből érkezett Mc Kama, és másfél órás szuperkoncertet adott a Bikini.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában