Helyi közélet

2016.08.11. 02:59

Bor, mámor… Bénye: a hét végén Erdőbényén

Erdőbénye - A Tokaji borvidék legkülönlegesebb összművészeti eseményére várják a látogatókat.

Erdőbénye - A Tokaji borvidék legkülönlegesebb összművészeti eseményére várják a látogatókat.

Augusztus 11–14. között nyolcadik alkalommal rendezik a Bor, mámor… Bénye fesztivált Erdőbényén, a festői szépségű zempléni faluban. A Tokaji borvidék legkülönlegesebb összművészeti eseményén nem csupán gasztronómiai, zenei és szabadidős, de izgalmas kulturális programokon is részt vehetnek a látogatók.

Kulturális központ lesz

A zempléni hegyek által övezett Erdőbénye néhány napra valóságos kulturális központtá változik. A helyi borászok kertjeiben a sokrétű borászati és gasztronómiai élmények mellett egyedi, regisztrációhoz kötött programok is helyet kaptak, melyeken minden korosztály képviselője megtalálhatja a magának való szórakozást.

A hölgyek a Borissza bőr fantázianévvel ellátott programon vehetnek részt, mely során egy kozmetikus segítségével készíthetik el saját tokaji aszús arcpakolásukat, amihez a hatóanyagokat, a vitaminokat és az illatot is mindenki maga választhatja. Az élmény vezetett sétával válik teljessé a szépségkertben és a magyar kozmetikumkészítés történetét bemutató kastélyban.

A fesztiválon különleges borkóstolókból sem lesz hiány. Míg a nyitókóstolón az erdőbényei pincészetek legjobb borait ízlelhetik meg a látogatók helyi sajtok kíséretében, a borászok saját kóstolókkal is készülnek.

A Karádi-Berger Borászat a Palandor évjáratait járja körbe egy vertikális kóstolóval, a Vayi Borászat egy német rajnairizling-kóstolónak ad otthont történelmi évjáratokból, a Béres Borteraszon pedig a Nők Lapja újságírójával, Hulej Emesével egybekötött beszélgetés során a Tokaji Borbarátnők boraiból lehet válogatni.

Bortörténeti előadások

A zenét ismert és felfedezésre váró előadók szolgáltatják, mint a Kiscsillag vagy épp a Kerekes Band, de a legkisebb zenerajongókra is gondoltak a szervezők, az ő szórakozásukról ugyanis egy saját zene­ovi gondoskodik majd.

A fesztivált határokon átívelő bortörténeti programok is színesítik: Gabriel Kurczewski Tokaj története lengyel szemmel című elő­adásából többek között azt is megtudhatjuk, miként vállaltak szerepet a lengyel kereskedők a tokaji borok felemelkedésében, míg Ercsey Dániel a Magyar–szlovák Tokaj workshop keretein belül mesél a borvidékről turisztikai, gazdasági, politikai és történelmi szempontok alapján.

A zene és az előadások mellett fontos szerep jut a testmozgásnak is: az Erdőbénye körüli hegyekben kerékpártúrára, a Bodrogon kenutúrára invitálják a látogatókat a szervezők, így biztosítva, hogy a vendégek valóban élvezhessék a táj minden adottságát.

ÉM


A fesztivál részletes programja elérhető:

Jegyárusítás elővételben:


Szem-szájnak ingere

A Bor, mámor... Bénye fesztiválon az erdőbényei borászok kertjeiben a látogatók egy helyen találkozhatnak ismert és még felfedezésre váró zenészekkel, az országosan is ismert helyi és vidéki éttermek séfjeivel és a budapesti streetfood képviselőivel. Szép borok, hozzájuk illő finom ételek és jobbnál jobb koncertek – mindez a varázslatos tokaj-hegyaljai falu kertjeiben.

A páratlan szépségű táj ódon házaival, meredek utcáival, patakjaival szeretettel várja a látogatókat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában